Sukarelawan Agih Bantuan, Terjumpa Tok Ayah Tersenyum Bahagia Walau Hidup Daiif, Tersusun Rapi Kitab & Sejadah Usang

Dikala ada dalam kalangan masyarat kita merungut dan berlumba-lumba mahu menagih bantuan, tetapi tanpa kita sedar sebenarnya lebih ramai lagi insan yang hidup serba kekurangan.

Baru-baru ini, menerusi satu perkongsian di Facebook, beberapa sukarelawan kini sudah mula menggerakan bantuan rumah ke rumah kepada warga yang memerlukan.

Bertemu Tok Ayah di pondok daiif

Salah seorang yang menerima bantuan adalah seorang lelaki warga emas yang kelihatan agak uzuur, tinggal di dalam rumah sangat daiif.

Hanya berlantaikan tanah

Kediaman warga emas ini hanyalah sebuah rumah papan dan berlantaikan tanah sahaja. Melihat ruangan di dalam pula, kesemua yang digunakan daripada barang terpakai, malah menggunakan kayu dan arang untuk memasak.

Namun, apa yang lebih menyentuh jiwa adalah melihat wajah tenang dan tidak putus dengan senyuman, kelihatan bahagia meskipun hidup dalam serba kekurangan.

Tersusun rapi kiitab kiitab tok ayah

Di satu kawasan di rumahnya, dapat kita lihat beberapa kiitab agama tersusun rapi dan dapat juga diperhatikan ada satu tempat khas untuk ruangan solat, dengan hamparan sejadah usaang.

Rasa malu dengan diri sendiri

Melihatkan raut wajah lelaki tua ini, nampak tenang dan bahagia menjalani sisa-sisa hidupnya dengan diisi dengan ilmu dan ibadah, telah menyentuh hati ramai.

Ada lagi yang lebih susah

Banyaknya kiitab tok ayah

 

Golongan warga emas seperti Tok Ayah hanya mampu mengharapkan bantuan tiba, dengan tiada sumber komunikasi mereka sendiri tidak tahu bagaimana caranya untuk mendapatkan maklumat berkenaan dana yang disalurkan.

Kredit:OhMyMedia/PerakAjer

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*