“Tanggung Dana Ustaz Berceramah Keliling Negeri Antara Amalan ‘Rahsia’ Abam” Ali Puteh Dan Isteri Arwh Dedah Amalan Arwh

Pemergian Allahyrham Abam atau nama betulnya Syed Umar Mokhtar sudah pun memasuki hari kelima.

Namun, namanya masih mewangi dibibir setiap lapis masyarakat sehingga ada sahaja cerita baik tentangnya yag dulu disimpan rahsia, akhirnya terb0ngkar.

Hari ini, pihak Malaysia Gazette telah berpeluang menz1arahi kediaman arwh dan bertemu sendiri adiknya, Syed Ali Mubarak dan isteri allahyrham, Siti Norhidayah Mohd Ali.

Temu bual bersama adik serta isteri allahyrham Abam

Menerusi temu bual tersebut, ternyata air mata penonton tidak akan dapat d1tahan apabila Ali menceritakan bagaimana kehidupan abangnya yang ternyata luar biasa.

Melakukan kebaikkan tanpa ingin diketahui umum, Ali terlihat begitu tenang membocorkan satu demi satu rahsia arwh.

Tinjauan Malaysia Gazette ke kediaman Allahyarham Abam Bocey..

Posted by Malaysia Gazette on Thursday, February 13, 2020

Tanggung anak yatim & biaya ustaz berdakwah

Menurutnya, Abam sebenarnya menanggung anak-anak yatim dan tahfiz di beberapa lokasi dari segi keperluan dan juga kewangan.

Dia juga seorang yang begitu pemurah kerana menanggung perjalanan d4kwah seorang ustaz dikenali sebagai Ustaz Anas dari Pahang  bagi menyampaikan ilmu agama keliling negeri.

Perkara itu dimaklumkan sendiri oleh pend4kwah terkenal iaitu PU Azman melalui panggilan telefon kepada Ali dalam nada yang cukup sebak.

Tidak berkira langsung dengan rezeki

Tambah Ali lagi, sikap Abam ini sememangnya begitu hebat kerana langsung tidak berkira lagi-lagi dari segi rezeki. Dia akan membelanja sesiapa sahaja tidak kira rakan ataupun orang awam.

Jadi, menurutnya, Abam sentiasa akan bawa wang tunai dalam jumlah yang agak besar bagi memudahkannya bersedekah.

Dikelilingi oleh orang orang hebat & umat Islam

Ali juga sempat menyebut bahawa semasa jnzah dalam proses diuruskan, ribuan manusia telah berhimpun di masjid bagi menyembahyangkan allahyrham Abam.

Apa yang membuatkan dia berasa terharu adalah para pend4kwah terkenal, imam-imam, anak-anak yatim dan tahfiz, sahabat handai, keluarga serta orang awam yang tidak dikenali berpusu-pusu ingin memberikan penghormatan terakhir buat abangnya.

Diakhir temu bual tersebut Ali juga ada menyentuh 1su post-mortem berkaitan arwh dan jawapannya adalah pihak mereka tidak melakukan sebarang post-mortem. Hanya bahagian for3nsik h0spital Selayang mengambil sedikit drah dan juga t1su badan arwh sebagai rujukan mengetahui punca sebenar pem3rgiannya.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : Malaysia Gazette/RoseMerah

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*