Bintang Filem Chow Yun Fatt Hanya Perlukan RM400 Sebulan Untuk Belanja Dan Sampai Sekarang Dia Masih Pakai Telefon Jenama Lama Ini

Sesiapa sahaja pasti akan mengenali aktor ikonik dan legenda Hong Kong bertaraf Hollywood, Chow Yun-Fat. Selebriti ternama yang tidak pernah gagal mempamer aksi lakonan mengagumkan menerusi pelbagai watak di dalam filemnya.

Namun begitu, kehidupan sebenarnya di luar layar perak amat rendah diri dan sederhana. Walaupun pendapatan daripada hasil lakonannya mencecah jutaan ringgit, Chow Yun-Fat tidak pernah dilihat hidup dengan mewah dan membazir.

Isterinya yang berasal dari Singapura, Jasmine Tan mendedahkan suaminya hidup secara ringkas dan sederhana dengan hanya membelanjakan kira-kira RM420 setiap bulan.

Chow Yun-Fat mampu berbuat demikian dengan menunjukkan cara berjimat apabila makan di gerai dan memakai pakaian murah yang selesa dipakai. Pelakon ternama ini tidak menaiki kereta mewah kerana beliau lebih gemar menaiki kereta api bawah tanah, atau bas dalam urusan hariannya. Kehidupannya masih sama seperti mana orang biasa, yang mengamalkan gaya hidup sederhana.

Chow Yun-Fat pernah dilihat memakai sehelai kemeja-T yang berharga RM52 dan sepasang selipar bernilai RM8. Apabila ditanya mengapa beliau tidak kisah membeli-belah secara sederhana, sedangkan pendapatannya bernilai jutaan ringgit, dengan selamba aktor ini menjawab :

“Kita memakai pakaian bukan bagi tujuan orang lain menilai diri kita, tetapi kita memakai pakaian bagi tujuan membuat diri kita berasa selesa.”

Dalam satu rancangan hiburan, Chow Yun-Fat memberi kejutan kepada semua apabila mendedahkan bahawa beliau masih menggunakan telefon generasi pertama Nokia, dan berkata beliau akan hanya menukar telefon pintar apabila jenama telefon Nokia telah mati. Apa yang mengejutkan, perkara itu mengambil masa selama 17 tahun untuk berlaku. Dan jenama Nokia masih wujud sehingga kini.

Apabila ditanya mengapa beliau tidak menggunakan telefon pintar seperti kebanyakan generasi masa kini, Chow Yun-Fat berkata,

“Kita tidak memerlukan terlalu banyak informasi, kita hanya mahu mempelajari bagaimana mendengar suara dan kata yang datang dari hati.”

Dianggarkan pendapatan Chow Yun-Fat hasil kerjaya lakonannya bernilai RM415 juta, dan beliau telah mendermakan kebanyakan hasil pendapatannya kepada pelbagai organisasi bagi tujuan kebajikan dan membantu golongan yang lebih memerlukan.

Aktor legenda berusia 62 tahun ini telah melalui pelbagai rasa pahit dan getir dalam kehidupan di sepanjang karier lakonannya, dan mempercayai perkara tersukar di dunia bukanlah mencari wang, harta dan kekayaan, tetapi keupayaan mendapatkan keamanan akal fikiran dan kehidupan yang bahagia.

Sumber : Cocomy , World of Buzz

Kredit: Era Baru

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*