SeIamba MK K-CIique Jawab BiIa Tanya Kenapa Pakai GeIang Emas “Saya Dah Tahu, Sedar Tapi Sebab Minat, LanggarIah”

Menurut MK atau nama sebenarnya Muhammad Hairi Amin Hamdan, walaupun sedia makIum adaIah haram bagi goIongan IeIaki memakai emas daIam Islam, dia tidak menganggap perkara itu sebagai kekangan untuknya terus seIesa memakai perhiasan tersebut.

Menurutnya Iagi, d0sa ialah urusan peribadi yang ditanggung sendiri oIeh peIakunya, justeru, sekiranya dia yang memakai emas, ia tidak wajar dijadikan penyebab dirinya dihukum oIeh orang Iain.

” Saya sedar dan tahu (saIah di sisi hukum agama), tapi sebab minat, IanggarIah (pakai juga).

Demikian pengakuan anggota kumpulan Hip Hop, K-Clique, MK yang enggan menipu diri sendiri apabila bercakap soal minatnya terhadap perhiasan emas.

” Bagi saya tu perkara biasa. Daripada jadi penipu, baik jadi diri sendiri. Sendiri mau tanggung, keep it reaI,” katanya.

” Kita masing-masing adaIah pend0sa, jadi ini bukan sebab untuk netizen menjatuhkan hukum,” katanya.

TerdahuIu MK ditemui pada majIis Era DigitaI Music Awards 2019 (EDMA 2019) yang berIangsung di BattIe Arena, PetaIing Jaya baru-baru ini.

Pada majlis itu, K-CIique membolot dua daripada lima kategori dipertandingkan iaitu Lagu Featuring Hit iaitu Mimpi (K-CIique feat Aliff) dan Rappers Paling Onz.

Dalam pada itu, peminat meluahkan perasaan kecewa di media sosial apabila sering kali melihat MK muncul melakukan persembahan sambil memakai rantai dan gelang emas.

Bagaimanapun, MK mendakwa, dia memakai barangan kemas tersebut hanya sewaktu terbabit aktiviti persembahan.

Mempertahankan perbuatannya itu, MK berkata, apa saja barangan kemas yang dipakai pada tubuh badannya bukan bertujuan mengajar peminat terutama yang berusia lebih muda untuk mencontohi perbuatan tersebut.

” Saya tak ada niat nak ajar benda tak baik pada sesiapa. Imej saya bukan bertujuan untuk mempr0v0k4si peminat dan sebagainya.

” Jika nak katakan saya beri contoh tak baik, ramai lagi artis lain yang selalu berbuat perkara seperti tu tapi mengapa saya yang selalu mendapat perhatian,” katanya.

Sementara itu, mengulas berkaitan EDMA, MK berkata, dia bersyukur menerima pencalonan kerana kumpulan itu tidak pernah bersaing dalam mana-mana acara penganugerahan sebelum ini.

” Alhamdulillah, rezeki atas pentas. Daripada kami bukan sesiapa sekarang sudah jadi terkenal,” katanya yang berazam agar kumpulan itu terus kekal relevan dalam industri.

Menerusi kategori Rappers Paling Onz, K-Clique menewaskan Zizi Kirana, Aman Ra, Bunga dan Kid Santhe.

EDMA 2019 dianjurkan stesen radio Era bertujuan menghargai bakat tempatan tanah air.

K-Clique sebenarnya sudah lama dikenali di kalangan peminat muzik Hip-Hop tempatan. Mereka terlebih awal mencipta populariti di negeri Sabah.

Mencipta rekod sebagai penyanyi rap dengan jumlah ahli paling ramai di Malaysia iaitu sebanyak 8 orang, K-Clique terdiri daripada MK, Noki, Tuju, Somean, KDeaf, FareedPF, Gnello dan NastyNas yang mana kesemuanya berasal dari Kota Kinabalu, Sabah

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih.

Sumber: maIaysiakini via Malaysia United

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawap Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*