Dia Dinaikkan Pangkat Jadi Pengarah, Wanita Hina Nenek Si Penyapu Jalanan. Saat Nenek Ini Membuka Jaketnya, Wanita Ini Terdiam

Dalam kehidupan di sekitar, kita tidak akan menduga banyak orang boleh melakukan apa saja, bahkan dengan baju yang biasa – biasa, atau wajah yang tidak menyokong, itu tidak dibolehkan di status dan kekuatan di balik fizikalnya besar. Jom kita lihat cerita sebenar di bawah ini:

Seorang wanita berumur sekitar 40 tahun, yang baru saja menjadi pengarah di sebuah syarikat, membawa anak lelakinya datang ke pejabat untuk makan. Selesai makan, anak lelakinya membuang plastik bekas makan di lantai, dan datanglah seorang nenek dengan penyapu datang dan menyapu bersih sampahnya … Wanita yang baru menjabat jadi pengarah ini, melihat nenek ini menyapu, dengan baju biasanya, wajahnya yang sudah berkeriput bukannya bersara, malah jadi tukang sapu.

Kerana itulah dengan senyum sinisnya dia bilang ke putranya, β€œNak, sudah besar nanti rajin belajar ye, jangan jadi seperti orang tua sana, lihat tu, sudah tua tapi masih menyapu sampah!”

Anak lelakinya yang masih belum faham apa – apa, hanya mengangguk-angguk. Nenek ini melihat kesombongan wanita ini, dia bertanya, β€œmaaf, tumpang tanya, kamu siapa ya di syarikat ini ?” Dengan angkuhnya dia menajwab, β€œAku pengarah baru di sini … kenapa awak tanya ?”

Nenek ini hanya angguk kepala tak menjawab. Dari jauh datang seorang lelaki dengan sut rapi, menghampiri nenek ini. β€œPuan CEO, sebentar lagi mesyuarat akan berjalan, sila masuk ke bilik puan dulu ye.”

Nenek ini buka jaket lusuhnya, dan kelihatan baju dan sut rapi di sebalik jaketnya yang lusuh, ternyata dia adalah pengasas syarikat ini, tanpa mengubah ungkapan, dia berkata kepada lelaki itu, β€œEn Razik, tolong ya buang jawatan wanita yang sombong ini, kita tak perlu orang sombong seperti dia di syarikat kita, nanti habis penuh sifat negatif kat sini.”

Lelaki itu pun mencatat nombor pekerja wanita ini dan di hari itu dia dipecat! Wanita ini tak boleh menjawab apa – apa, terpaku, nenek CEO ini berkata kepada anaknya, β€œAku memecat emakmu, berharap kamu faham, menjadi orang besar bukan ditentukan dengan kepintaran orang itu, tetapi bagaimana kita, orang besar, mampu menghargai orang – orang yang rendah di bawah dan membantu mereka. β€œ

Ladies and Gentleman, hidup itu seperti roda, banyak skop lingkup kehidupan orang lain yang tak kita fahami. Jangan pandang seseorang hanya dari luar fizikalnya, tetapi hargailah setiap orang walau siapapun mereka.

Sumber dari MyLabuLabi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*