Kenapa Ustaz Kazim nak jumpa semua pendkwah seIebriti. Ini sebabnya, dan ustaz kazim akan pastikan semua datang…

Penceramah bebas, Datuk Mohd Kazim Elias atau lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim berhasrat bertemu pendkwah selebriti yang terkait dengan kontr0versl hingga mencaIar nama dan imej golongan itu.

Ustaz Kazim berkata, beliau bertanggungjawab bertemu peserta program seperti Da’i dan Pencetus Ummah (PU) bagi mengelak kontr0versl terus memberi imej buruk kepada golongan pendakwah.

“Sebagai seorang yang pernah terbabit secara langsung dengan program agama selaku bekas guru dan juri mereka saban tahun, mungkin saya akan kumpulkan semua barisan Da’i dan PU untuk suatu perjumpaan,” katanya.

“Menerusi pertemuan dapat bertukar fikiran dan berkongsi pandangan bagi melahirkan pendakwah yang lebih berkualiti.

“Selain itu, ada yang membangkitkan cadangan agar menubuhkan suruhanjaya bagi mengiktiraf pendakwah. Kita ada suruhanjaya mengiktiraf doktor, akauntan dan sebagainya.

“Jadi untuk barisan ustaz juga perlu ada badan khas yang memberikan tempoh tertentu atau syarat kelayakan bagi melayakkan mereka digelar ustaz,” katanya kepada BH Online.

Mengulas mengenai kontr0versl membabitkan Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful, 25, atau dikenali sebagai Dai’ Syed, Ustaz Kazim berharap ntizen tidak semena-mena menjatvhkan hkuman.

“Untuk kes ini, biar mhkamah menentukan, kita serahkan pada pihak mhkamah untuk soal itu. Sebagai orang Islam kita tak boleh hendak menjatvhkan hkum sebelum mhkamah menentukan kesaIahan seseorang.

“Bagi kami, yang salah tetap salah dan yang benar tetap benar. Jadi berharap ntizen memberi ruang dan waktu untuk perbicaraan dilakukan.

“Tunggu sampai keputusan dijatvhkan, kalau bersaIah, dia tetap salah walau siapa dia sekalipun.

“Bagaimanapun, kita kena menggunakan konsep hikmah dalam perkara ini. Konsep itu antara yang dibincangkan dalam pertemuan ini,” katanya ketika ditemui dalam program Tausiyah bersama Pendakwah Selebriti di Sepang, semalam.

Mengulas mengenai konsep hikmah, Ustaz Don berkata, ada pelajaran tersirat dalam kontr0versl tercetus.

“Contohnya, boleh jadi ada orang yang berniat jhat hendak buat perkara sedemikian, tapi apabila jadi begini, dia insaf.

“Disebabkan itu, Islam mengajar kita memandang sesuatu itu dengan penuh hikmah agar kita dapat memandang semua perkara dari sudut positlf,” katanya.

Ustaz Don turut menasihatkan pendakwah pandai menjaga diri, akhlak dan tatasusila.

“Kita sebagai orang yang diperhatikan masyarakat, kita kena pandai menjaga diri terutamanya apa saja yang membabitkan maruah.

“Apatah lagi kita tahu, fltnah kepada lelaki adalah perempuan dan fltnah kepada perempuan adalah lelaki. Tapi bukan barisan ustaz saja, semua orang juga perlu menjaga diri,” katanya.

Sebelum ini, Dai’ Syed, dithan pada 27 November lalu bagi membantu siasqtan kess saIah laku se.ks. Pada 10 Disember lalu, Dai’ Syed berdepan dua pertduhan di Sesyen dan Majistret Petaling Jaya, iaitu melakukan persetbuhan luar tab.ii dan menggunakan kekerasan untuk mencqbuI keh0-rmatan seorang pelajar wanita.

Dia turut berdepan pertduhan mero.gol seorang wanlta di Mhkamah Seysen Shah Alam.

Sumber/Kredit : BHARIAN ONLINE via ASN

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*