Menantu Dato Siti Nurhaliza Terkejut Bila Trag3di Tsun4mi Selat Sunda Sama Seperti Lakonan Dia Dahulu Dan Lebih Mengejutkan Kawasan Pengambaran Tersebut

Sejak kelmarin, ramai bersedih dengan kejadian Tsun4mi yang melanda Selat Sunda itu. Kejadian itu mengakibatkan ratusan rakyat terkorb4n termasuk anggota band Seventeen.

Berita duka ini turut mendapat perhatian Tya Arifin, menantu kepada Datuk Siti Nurhaliza. Dalam post terbarunya di Instagram, dia berkongsi pernah membuat penggambaran filem pendek mengenai Tsun4mi. Paling menyedihkan, lokasi pengambaraan itu sama dengan tempat bencana Tsun4mi.

Komen Tya Ariffin Di Instagram

4 tahun lalu, saya dan teman2 shooting film pendek tentang tsun4mi yang berjudul “EARTHBOUND” .

Bukan bermaksud untuk mengaitkan dengan musibah tsun4mi saat ini, tetapi, lokasi shooting kami dengan musibah tsun4mi adalah SAMA yaitu Pulau Anyer.

Sedih? iya. Dengan menonton film pendek ini, hati saya merasa lebih dekat dengan korb4n musibah tsun4mi di P Tanjung lesung, Anyer. Sedih, Terpukul dan Hancur. Innalillahiwainnaillaihrojiun. Al-fatihah

Filem pendek berdurasi 24 minit ini merupakan arahan oleh Robin Shou dari Indonesia. Filem ‘Eartbound’ ini juga merupakan kolaborasi Cameo Production, Tenzo Pictures dan Asia Tropical Films. Adakah kebetulan ini menjadi nyata?

Bila Lakonan Menjadi Doa?

Video EARTHBOUND – TRAGEDI TSUN4MI

Sumber : Tya Arifin via OhBulan

Artikel Berkaitan Tsun4mi Selat Sunda ..

Seorang Rakyat Malaysia Antara Mangsa Tsun4mi Selat Sunda

Seorang rakyat Malaysia dilaporkan cedera dalam kejadian tsun4mi di Selat Sunda, Sabtu lepas.

Menurut kenyataan Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan Indonesia ( Basarnas), rakyat Malaysia terbabit dikenali sebagai Khairul Umam Masduki ,31, mengalami kecederaan di kaki dalam kejadian tsun4mi itu.

“Basarnas mendapat maklumat jam 11 pagi tadi berkenaan mangsa yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara di Kalianda,” kata kenyataan itu.

Mangsa telah dibawa ke Rumah Sakit Bob Bazar Kalianda untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Jurucakap Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta ketika dihubungi berkata pihak kedutaaan sedang bekerjasama dengan pihak Basarnas bagi memberikan bantuan sewajarnya termasuk bantuan konsular kepada mangsa.

“Mangsa berasal dari Kuala Lumpur, kami masih mendapatkan maklumat lengkap berkenaan mangsa,” kata jurucakap itu.

Mangsa dilaporkan berada di Kalianda ketika kejadian tsun4mi dan bertindak melarikan diri ke kawasan tinggi ketika kejadian tsun4mi itu sebelum mengalami kecederaan di kaki.

Menurut Badan Meteorologi Klimatologi dan Geofisika (BMKG), tsun4mi yang berlaku jam 9.27 malam, Sabtu lepas itu disebabkan berlakunya gelombang kuat di perairan Selat Sunda dan berlakunya letusan di Gunung Anak Krakatau.

Tsun4mi itu berlaku akibat pergerakan tanah di bawah dasar laut akibat letusan Gunung Anak Krakatau dan berlaku gombang air pasang serta gelombang kuat dan kombinasi itu menyebabkan berlakunya tsun4mi secara tiba tiba.

Setakat 5 petang tadi, Badan Nasional Pengurusan Bencana Indonesia mencatatkan seramai 429 orang telah terkorb4n, manakala 1,485 cedera dan lebih 800 rumah musnah. Tsun4mi itu melibatkan empat kabupaten iaitu Kabupaten Pandeglang, Serang, Lampung Selatan dan Tanggamus.

Sumber Artikel : Siakap Keli

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*