Awie Tampil Mengaku SaIah Dia Tapi Dia Beritahu Apa Yang Jadi Sbenarnya Masa Majls Tersebut

Penyanyi legenda rock tanah air, Datuk Ahmad Azhar Othman yang lebih dikenali sebagai Awie yang melnggar p.rosedur op.erasi standard (SOP) C0vld 19 baru-baru ini sudah membyar d.enda terhadap kesa.lahan yang dilakukan itu.

Perkara itu disahkan pengurusnya, Mubarak Akhtar seperti yang dilaporkan Portal The Star pada Ahad.

ā€œKami melakukan kes.alahan dan melang.gar SOP, kami mengakuinya dan telah memb.ayar d.enda,ā€ katanya.

Pada pagi 9 Mei, Ketua Jabatan Siasatan Jnayah Negeri Melaka, Asisten Komisioner Mohd Sukri Kaman berkata, polis akan mengambil keterangan kesemua individu yang terlibat dalam video tular membabitkan Awie itu.

Katanya, ti.ndakan itu diambil selepas pihaknya menerima laporan polis mengenai satu video klip berdurasi 42 saat yang tular di media sos.ial.

Video itu memaparkan Awie dan beberapa individu melang.gar SOP P.erintah Kawalan Pergerakan Pemulihan ketika menghadiri upacara m.isi kemanusiaan di sebuah hotel di Jalan Hang Tuah, Melaka yang melibatkan pengayuh beca.

Menurut Mubarak, aktiviti memba.bitkan m.isi untuk membantu pengayuh beca tersebut.

Video berdurasi 42 saat yang mence.tuskan kon.troversi itu diambil di majlis berbuka puasa yang menjadi sebahagian daripada acara Misi Kemanusiaan Datuk Awie Bersama Sayap-Sayap Wings yang berlangsung di Melaka pada 7 Mei lalu.

Acara itu berlangsung bagi merai dan memberi sumbangan kepada komuniti penarik beca yang terjejas a.kibat p.andemik C0vld 19 dan juga beberapa fasa perlaksanaan Pe.rintah Kawalan Pergerakan (PKP).

ā€œGolongan penarik beca mungkin kurang mendapat perhatian, tetapi, Awie nampak kesan C0vld 19 ini terhadap komuniti terbabit.

Kebanyakan mereka terjejas t.eruk, kerana pendapatan yang bergantung kepada sektor pelancongan.

ā€œApabila PKP dan rentas negeri tidak dibenarkan, itu memberi kesan kepada pendapatan mereka. Ada yang hilang mata pencarian. Jadi, menerusi acara ini, sedikit sebanyak dapat memb.antu mengurangkan b.eban mereka,ā€ katanya.

Dalam m.isi kemanusiaan itu, Awie bersama pasukannya menyerahkan sumbangan berupa wang tunai sempena Aidilfitri serta barangan keperluan kepada kira-kira 200 penarik beca, di samping meraikan mereka dalam majlis berbuka puasa di hotel.

ā€œMereka meminta Awie menyanyi tetapi Awie tidak mahu menyanyi. Jadi kami memainkan video muzik di bahagian depan,ā€ jelasnya.

Mubarak memaklumkan penyanyi itu kemudian berdiri di sebelah mejanya dan dikerumuni oleh pengayuh beca yang menyertai program itu.

Selain itu, m.isi berkenaan juga turut membawa Awie dan pasukannya untuk menghulurkan bantuan di rumah warga emas dengan kapasiti 200 penghuni yang terletak di Cheng.

Tidak hanya itu, seramai 100 orang pelajar tahfiz di kawasan Durian Tunggal juga menerima sumbangan sempena Aidilfitri dalam m.isi yang mendapat kerjasama daripada pemilik LaCrista Hotel, Datuk Rosthman serta Haji Hasif.

Sumber/Kredit : Sinarharian

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*