C0V-19 : 73 Anggota Kesihatan KKM Dikesan P0sitif Jngkitan

PUTRAJAYA – Seramai 73 petugas kesihatan Kementerian Kesihatan (KKM) telah dijngkiti k0ro0navrus (C0v-l9).

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata berdasarkan siasatan, punca jangkitan semua kakitangan terbabit bukan disebabkan pengendalian kes positif C0v-l9 di fasiliti kesihatan KKM.

Beliau berkata, daripada jumlah itu didapati, punca jngkitan bagi 47 kes (64.4 peratus) adalah berkaitan majlis perkahwinan yang dihadiri mereka, yang menghadiri perhimpunan

Katanya, lain-lain punca adalah seperti sejarah melawat ke luar negara dan kontak keluarga yang pos1t1f C0v-l9.

“ Setakat ini, seramai 1,895 anggota yang menguruskan pesakit C0v-l9 di fasiliti KKM, menjalani ujian pengesahan dengan 1,187 daripada adalah negat1f

“ Seramai 708 orang lagi masih menunggu keputusan dan tiada yang dikesan pos1t1f C0v-l9,” katanya pada sidang media Situasi Semasa Jngkitan C0v-l9 di Malaysia di sini hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, semua anggota kesihatan dan barisan hadapan (frontliners)

dinasihatkan untuk mengamalkan langkah-langkah pencegahan seperti yang telah disarankan terutamanya dalam memastikan tangan sentiasa bersih, mengamalkan jarak sosial dan pemakaian alat pelindung diri (PPE) mengikut keperluan.

Beliau menggesa semua anggota kesihatan dan petugas barisan hadapan untuk memaklumkan kepada ketua jabatan masing-masing, sekiranya terbabit secara langsung atau mempunyai hubungan dengan kontak.

Jelas beliau, antara program itu adalah ijtimak di Seri Petaling dari 27 Februari 2020 sehingga 3 Mac 2020, majlis perkahwinan di Bangi pada 6 Mac dan di Putrajaya pada 7 Mac yang dihadiri anggota kesihatan.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*