Tidak MaIu Mengaku Hadapi MasaIah ᴋᴇᴡᴀɴɢᴀɴ, Norlia Ghani Ceritakan Kenapa Pelakon Yang Lebih Terkesan Daripada Penyanyi

PELAKON vateran, Norlia Ghani, 71, mengaku berhadapan masaIah ketirisan ᴋᴇᴡᴀɴɢᴀɴ kerana sudah dua bulan tidak bekerja sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) oleh kerajaan bagi menangani w4bak Covid-19.

Norlia yang lebih 20 tahun berstatus ibu tunggal ketika dihubungi berkata, dia memang bergantung sepenuhnya dengan kerjaya seni untuk sumber pendapatan bagi menampung kehidupan.

“Setakat berkurung di rumah ketika ini sebab tak boleh ‘shooting’, saya tiada masaIah dengan barangan keperluan makanan kerana sangat mencukupi. Bantuan makanan sentiasa diterima.

“Tapi, pada masa sama du.it juga diperlukan untuk bay.ar sewa dan bil-bil semasa. Namun, sekarang saya tak maIu mengaku alami masaIah ᴋᴇᴡᴀɴɢᴀɴ dan nak buat macam mana memang tak boleh keluar bekerja,” katanya kepada Harian Metro.

Ditanya mengenai bantuan ᴋᴇᴡᴀɴɢᴀɴ diterima, Norlia berkata sebelum ini dia pernah menerima bantuan dari Baitulmal tetapi tidak lagi sejak Januari lalu.

“Untuk mendapat bantuan daripada Baitulmal, saya perlu memperbaharui borang permohonan dan sudah pun dibuat pada Disember lalu, namun hingga kini bantuan ᴋᴇᴡᴀɴɢᴀɴ itu tidak diterima lagi.

“Bagaimana status permohonan baharu saya tidak diketahui dan nak pergi ke Baitulmal untuk periksa pun, situasi sekarang tidak mengizinkan. Selain itu, saya juga memohon Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang diumum oleh kerajaan.

“Alhamdulillah, BPN saya diluluskan sebanyak RM800 dan dapatlah merasa baya.ran pertama sebanyak RM500. Namun, bagi baya.ran kedua iaitu selebihnya RM300, tidak diluluskan pula dengan alasan saya ada sebuah syarikat.

“Kalaulah betul ada syarikat, sudah tentu sekarang saya bertaraf ‘jnda k4ya’ dan tidak tinggal di kawasan Program Perumahan Rakyat (PPR) hingga kini,” katanya hanya mampu menganggap tiada rezeki.

Mengulas kerjaya seni, Norlia berkata sepatutnya Ramadan ini dia terbabit dengan penggambaran drama 26 episod untuk RTM. Bagaimanapun, penggambaran diberhenti serta-merta pada 18 Mac lalu selepas dua hari dijalankan.

Pelakon tiada royalti seperti penyanyi

Norlia, bagaimanapun berkata pelakon sepertinya kena akur berdepan masaIah ᴋᴇᴡᴀɴɢᴀɴ kerana tidak ada r0yalti seperti diterima oleh penyanyi. Ujarnya, sebagai pelakon walaupun drama dibintangi banyak kali diulang siar pihak stesen TV, ia sekadar ulangan semata-mata.

Katanya, kalaulah ada r0yalti pasti dia tiada masaIah ᴋᴇᴡᴀɴɢᴀɴ pada masa sekarang. Apapun, ujarnya dia sedar pada situasi penuIaran Covld-19 dalam negara ketika ini, banyak orang berhadapan masaIah ᴋᴇᴡᴀɴɢᴀɴ terjejas dan bukan dirinya seorang sahaja.

HMETRO

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*