Ada Yang Dah MasukDuit Dan Ada YangBelum? Ini Cara Nak SemakBantuan BKC Dibyar Hari Ini

Ada Yang Dah MasukDuit Dan Ada YangBelum? Ini Cara Nak SemakBantuan BKC Dibyar Hari Ini

Byaran Fasa 2 bagi Bantuan Khas C0VID 19 BKC akan dibuat mulai Khamis ini, membabitkan peruntukan sejumlah RM 300 juta.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata dengan peruntukan itu ia akan memberi manfaat kepada 700,000 penerima termasuk isi rumah, individu bujang dan warga emas yang tergolong dalam kategori m.iskin.

“Disini Ingin saya tegaskan kerajaan sentiasa peka terhadap keluh-kesah rakyat dan berharap pembayaran BKC ini mampu meringankan beban rakyat yang masih terkesan a.kibat p.andemik C0VID 19.

“Bagi memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia, kerajaan juga akan terus komited memastikan bantuan yang disediakan dapat disalurkan secara berkesan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Pada 28 Jun lalu, kerajaan mengumumkan Pakej PEMULIH sebagai antara inisiatif pemberian bantuan menyeluruh kepada rakyat dalam mengharungi kesan a.kibat p.andemik C0VID 19.

Beliau berkata, pembayaran Fasa 1 BKC selesai dibuat pada September yang lalu dengan peruntukan sebanyak RM 3.1 b.ilion dan memanfaatkan hampir 10 j.uta penerima.

Ismail Sabri berkata, bayaran seterusnya bagi Fasa 3 akan dilaksanakan mengikut jadual yang ditetapkan iaitu pada Disember ini yang membabitkan peruntukan sebanyak RM 1.2 b.ilion untuk 3.8 j.uta penerima isi rumah kategori mi.skin dan B40.

“BKC adalah sebahagian daripada inisiatif Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi PEMULIH, selain bayaran tambahan kepada pakej rangsangan ekonomi,” katanya.

Menerusi jadual yang dilampirkan, bagi bayaran Fasa 2 ia hanya membabitkan kategori m.iskin iaitu sebanyak RM 500 diberikan kepada isi rumah dan masing-masing menerima RM 300 bagi individu bujang dan warga emas bujang atau tiada pasangan.

Bantuan yang ditunggu-tunggu pada bulan November ini, BKC Fasa 2 telahpun mula dikreditkan ke dalam akaun bank masing-masing bermula hari ini.

Bukti Pembayaran BKC Dah Masuk Ke Dalam Akaun Bank

Untuk kepastian, sila rujuk gambar-gambar resit di bawah. Gambar-gambar berikut adalah resit daripada bank bagi mereka yang telah menerima bantuan ini.

SUMBER/KREDIT : BH via OnlineMalaya

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*