Ada Penerlma Bantvan Prlhatin Rakyat Dah Dapat, Ada Juga Yang Belvm. Ini Statvs Byaran Ikut Jenis Bank

PUTRAJAYA: Pembayaran Fasa I B.antuan Pr.ihatin Rakyat (BPR) melibatkan peruntukan berjumlah RM 1.93 b.ilion disalurkan secara berp.eringkat bermula esok berbanding jadual asal Mei depan.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, ia bagi membantu kelngsungan hidup rakyat terutamanya g.olongan mudah terj.ejas dan pekerja yang bergantung kepada upah harian.

“Kerajaan sentiasa komited untuk memastikan b.antuan yang diperuntukkan sampai kepada mereka yang disasarkan bagi menjamin kesejahteraan rakyat.

“Pembayaran Fasa 1 BPR, 8.45 j.uta penerima akan mendapat byaran sebanyak RM 300 setiap penerima untuk kategori isi rumah melibatkan seramai 4.4 j.uta penerima dan RM 150 setiap seorang untuk individu bujang, seramai 4.05 j.uta penerima,”, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tengku Zafrul berkata, pembayaran Fasa 1 BPR dibuat kepada penerima BSH 2020 dan BPN B40 yang telah dilul.uskan sebelum ini.

“Isi rumah dan individu bujang akan menerima byaran yang terus dikre.ditkan ke akaun bank masing-masing manakala penerima tidak mempunyai akaun bank, boleh menuntut byaran melalui cawangan Bank Simpanan Na.sional (BSN), bermula Khamis ini.

“Penerima di Sabah dan Sarawak tanpa akaun bank pula akan menerima byaran di lokasi akan diumumkan kelak, bersekali dengan pembayaran Ba.ntuan Pri.hatin Nasional Fasa Kedua (BPN 2.0), bermula 1 Mac sehingga 1 April depan,” katanya.

Pembayaran B.antuan P.rihatin Rakyat (BPR 2021) akan dilaksanakan secara byaran berperingkat mengikut kelompok atau kumpulan kepada pemohon baru dan penerima sedia ada sekiranya permohonan kemaskini maklumat mereka itu telah diluluskan atau berjaya.

Setiap permohonan dan maklumat kemaskini yang dikemukakan oleh pemohon baru dan penerima sedia ada, akan melalui peringkat semakan dengan beberapa a.gensi yang ditetapkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia bagi memastikan m.aklumat diberikan itu menepati s.yarat kelayakan dikehendaki.

Byaran BPR akan dikreditkan terus ke akaun penerima bantuan masing-masing. Bagi mereka yang tiada nombor akaun atau akaun tidak a.ktif, boleh ditunaikan di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional yang berhampiran.

Statuss Byaran Ikut Bank

Sumber/Kredit : MySumber/Utusan

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*