KetuaPolis Akhirnya Tampil, DedahApa Yang Akan Dia Buat Lepas Wawa Wahid Enterprise Mengamuk Masa SJR

Kota Kinabalu: “Kita akan s.iasat secara menyeluruh b.abitkan kedua-dua belah pihak sebelum t.indakan selanjutnya diambil,” kata Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hazani Ghazali berhubung video tular seorang wanita men.engking anggota polis di sebuah sekatan jalan raya (SJR) di negeri ini.

Rakaman video berkenaan tular di media sosial sejak semalam memaparkan in.siden yang dipercayai berlaku pada 1 Jun lalu sehingga menerima pelbagai reaksi termasuk kec.aman daripada warganet walaupun tidak diketahui p.unca sebenar keja.dian.

Terdapat d.akwaan wanita terb.abit bertindak sedemikian kerana dikatakan terpaksa menunggu hampir 30 minit sebelum diberitahu kesal.ahannya selain timbul juga d.akwaan kononnya wanita terba.bit b.erang selepas disi.ndir oleh anggota polis yang bertugas di lokasi berkenaan.

Bagaimanapun, p.unca wanita ter.babit dikenakan s.aman adalah atas kes.alahan c.ukai jalan dan insurans kenderaan tamat tempoh.

Dalam rakaman itu, beberapa anggota dan serta pegawai polis turut dilihat cuba menenangkan wanita berkenaan.

Menurut Hazani, pihaknya akan memanggil wanita terb.abit untuk diambil keterangan bagi memb.antu s.iasatan.

Katanya, Timbalan Pendakwa Raya juga menasihatkan polis supaya menjalankan s.iasatan mengikut S.eksyen 506 K.anun Kes.eksaan.

“Kita akan menjalankan si.asatan secara menyeluruh membabitkan kedua belah pihak sebelum tindakan selanjutnya diambil. Sekiranya terb.ukti benar ada anggota polis yang mengeluarkan kenyataan menyin.ggung perasaan wanita terbabit kita akan ambil ti.ndakan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Hazani berkata, begitu juga t.indakan akan diambil sekiranya terbukti wanita itu yang menjadi punca ketegangan yang berlaku di SJR berkenaan.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai da.kwaan polis tidak sepatutnya mengeluarkan s.aman disebabkan cukai jalan berkenaan tidak dapat diperbaharui ketika penguatkuasaan P.erintah Kawalan Pergerakan (PKP), Hazani berkata, cukai jalan kenderaan wanita berkenaan tamat sejak awal tahun ini.

Katanya, perkara itu tidak dapat diterima memandangkan penguatk.uasaan PKP pernah dihentikan dua kali sebelum ini.

“A.lasan itu tidak boleh diterima, sekalipun cukai jalan tidak boleh diperbaharui, mengapa insurans kenderaan tidak diperbaharui?,” katanya.

Sumber: HMetro via onlinemalaya

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*