Alhamdullilah. Perdana Menteri Umum Tarikh Dult Masuk Untuk Bantuan Khas Bulan Ini

PUTRAJAYA: Sejumlah RM 3.1 b ilion disalurkan kepada institusi perbankan berkaitan pada hari ini bagi bayaran B.antuan Khas C0vid 19 (BKC) dengan proses pengkreditan Fasa 1 bermula 6 hingga 10 September ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ia sekali gus memanfaatkan seramai 10 j.uta penerima daripada  kategori m.iskin tegar, B40 dan M40 serta golongan bujang yang  berkelayakan.

Kata beliau, BKC merupakan sebahagian daripada inisiatif Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH), selain bayaran  tambahan kepada pakej rangsangan e.konomi.

“Saya mengambil maklum i.su kelewatan bayaran BKC yang sepatutnya dilaksanakan pada bulan lalu. Oleh itu, saya telah mengarahkan Kementerian Kewangan menyegerakan pembayaran BKC.

“Proses pengkreditan Fasa 1 akan bermula pada 6 September dan dijangka selesai pada 10 September 2021,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada 28 Jun lalu, kerajaan mengumumkan Pakej PEMULIH sebagai antara inisiatif pemberian bantuan menyeluruh kepada rakyat dalam mengharungi kesan a.kibat p.andemik C0vid 19.

Menurut Perdana Menteri, pembayaran seterusnya akan dilaksanakan mengikut jadual yang  ditetapkan.

Perdana Menteri berkata, beliau sentiasa peka terhadap keluh-kesah rakyat dan berharap  pembayaran BKC itu sedikit sebanyak mampu meringankan b.eban rakyat yang terkesan a.kibat C0vid 19.

“Kerajaan terus komited dalam memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia, terutamanya kumpulan sasar,” katanya.

Kelayakan penerima BKC dalam golongan m.iskin tegar dan B40 ialah berdasarkan kriteria kelayakan BPR 2021 dengan jumlah pendapatan isi rumah atau warga emas (RM 5,000 dan ke bawah), manakala individu bujang (RM 2,500 dan ke bawah).

Bagi kelayakan penerima M40 pula, golongan ini perlu melaporkan cukai pendapatan dengan jumlah  pendapatan isi rumah (RM 5,001 hingga RM 9,000), manakala bujang (RM 2,501 hingga RM 5,000).

Bagi m.iskin tegar, isi rumah yang berkelayakan menerima jumlah bantuan sebanyak RM 1,300, ia melibatkan tiga fasa pembayaran iaitu RM 500, RM 500 dan RM 300; warga emas sebatang kara dan individu bujang dengan kelayakan bantuan RM 500 melibatkan dua fasa pembayaran (RM 200 dan RM 300).

Penerima golongan B40 pula, isi rumah dengan kelayakan bantuan sebanyak RM 800 adalah melibatkan dua fasa pembayaran iaitu RM 500 dan RM 300 manakala warga emas sebatang kara dan individu bujang dengan kelayakan b.antuan RM 200 akan menerima sekali pembayaran.

Seterusnya bagi penerima M40, isi rumah dengan kelayakan bantuan RM 250, warga emas sebatang kara dan individu bujang (RM 100) juga menerima sekali pembayaran.

SUMBER/KREDIT: Kosmo/FB via onlinemalaya

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*