Cadangan KeIuarkan RM10,000 Slmpanan KWSP Akaun 1 Dapat Sokongan Dripada Orang Ramai

Kerajaan perlu pertlmbangkan cdangan ramai pihak agar pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dibenarkan membuat pengeIuaran sehingga RM10,000 secara ‘one-off’ dari akaun 1 masing-masing.

GAMBAR SEKADAR HIASAN

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najlb Tun Razak berkata, kebenaran itu bertujuan untuk membantu rkyat yang terjejjas bagi kegunaan mndes4k.

Najib turut mencadangkan agar perm0honan tersebut boleh dipertlmbangkan dengan syarat pemohon juga tandatangan surat aku janji untuk berjanji mencarvm semula pengeluaran ‘one-off’ itu dalam tempoh dua tahun akan datang selepas ekonomi puIih tidak termasuk carvman bulanan biasa.

“Saya nak nasihatkan bahawa divlden KWSP biasanya lebih tinggi berbnding kadar faedah simpanan bank dan simpanan KWSP adalah amat penting untuk usia tua selepas bersara.

“Sebab itu, jangan membuat pengeIuaran KWSP jika tiada kegunaan mend3sak,” katanya dalam hantaran di laman Facebook miliknya, hari ini.

Sebelum ini, ker4jaan membenarkan pencarvm KWSP untuk mengeluarkan simpanan mereka dengan jumlah makslmum RM6,000 dari akaun 2 KWSP menerusi skim i-Lestari.

Dalam pada itu, bekas Menteri Kewangan itu turut menjeIaskan, syarat aku janji yang dicadangkan itu bukan bertujuan mend3sak pencarvm membuat bayaran balik.

“Niat saya adalah untuk mengg4lakkan pencarum melebihkan simpanan usia tua sebab dividen KWSP adalah lebih tinggi.

“Jika tak dapat bayar balik dalam masa dua tahun, tiada penaIti dan KWSP tak boleh buat apa-apa

“Cuma untuk memperingatkan penc4um bahawa simpanan dalam KWSP adalah penting dan akhirnya akan menguntungkan pencarvm,” ujarnya.

Berikut antara re4ksi daripada orang ramai yang brsetuju dengan cadangan tersebut

SUMBER/KREDIT : K! ONLINE Via tranformasi

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*