Ismail Sabri Jawab Adakah Fasa 2 Nanti Dah B0leh Rentas Negeri Dan Daerah Atau Belum Lagi Dbenarkan

PETALING JAYA, 27 Jun — Fasa pertama Kawalan Pergerakan di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang dijadual berakhir esok tidak akan dit.amatkan malah akan diteruskan mungkin hingga pertengahan Julai ini, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata fasa pertama itu akan dilanjutkan memandangkan jumlah k.es C0VID 19 di negara ini belum mencapai nilai ambang di bawah 4,000 k.es seperti yang ditetapkan sebelum dapat beralih ke fasa seterusnya.

“Sekarang mereka kata Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dah nak tamat. Saya kata, mulai sekarang kita tak sebut PKP, tapi kita sebut kita berada dalam fasa, sekarang ini fasa pertama (PPN) sampai Julai mungkin pertengahan bulan dan sebagainya.

“Bukan kata 28 Jun t.amat PKP, itu silap…kita masih di fasa pertama PPN dan akan lanjutkan sehingga cecah nilai ambang bawah 4,000 k.es dengan k.es di Unit R.awatan Rapi tidak lagi berada pada paras tenat dan va.ksinasi ditingkatkan,” katanya kepada pemberita selepas meninjau pusat pemberian v.aksin (PPV) di Pusat Konvensyen Sunway Pyramid di sini, hari ini.

Menurut Muhyiddin, fasa pertama Kawalan Pergerakan itu menguji ketahanan negara supaya dapat melalui proses bagi kesemua fasa yang ada dalam PPN dengan baik.

Bagi membolehkan peralihan ke fasa kedua, purata kes harian C0VID 19 perlu berada di bawah 4,000 k.es s.istem kes.ihatan awam tidak lagi berada di peringkat k.ritikal termasuk kadar penggunaan katil di ICU pulih ke paras sederhana dan 10 peratus populasi telah menerima dua dos s.untikan v.aksin.

Untuk ke fasa ketiga, ia akan dibuat jika antara lain purata k.es harian C0VID 19 turun ke paras bawah 2,000 dan nilai ambang itu dijangka dapat dicapai paling awal pada akhir Ogos ini, manakala peralihan ke fasa keempat dijangka dapat dilaksanakan seawal akhir Oktober 2021.

Mengenai penularan jan.gkitan C0VID 19 di Selangor, Muhyiddin berkata kerajaan memberi lebih perhatian kepada negeri itu disebabkan jumlah k.es harian yang mencecah 2,000 k.es.

Ismail Sabri Beritahu Indikator Perubahan Fasa

Fasa pertama Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) dikekalkan sehingga tiga indikator nilai ambang utama dicapai, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata indikator itu ialah purata k.es harian C0VID 19 menurun di bawah 4,000 k.es, kadar penggunaan katil di unit r.awatan rapi (ICU) pada paras sederhana dan kadar vaks.inasi bagi populasi yang telah menerima dua dos lengkap mencapai 10 peratus.

Ismail Sabri berkata peralihan fasa pertama ke fasa kedua akan mengambil kira ketiga-tiga indikator sebelum ia dip.utuskan.

“Berdasarkan penilaian r.isiko yang telah dilaksanakan oleh Kementerian Kes.ihatan (KKM), kerajaan akan mengekalkan lagi tempoh fasa pertama di seluruh negara.

“Ia mengambil kira s.ituasi semasa ketika ini yang masih belum berjaya untuk beralih dari fasa pertama ke fasa kedua apabila graf jumlah kes positif baharu harian menunjukkan trend mendatar,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Ismail Sabri turut mengumumkan waktu operasi premis menjual makanan bermula 6 pagi hingga 10 malam berkuat kuasa esok setelah mengambil kira ra.yuan dan pandangan pengusaha kedai makan.

Ketika ini, o.perasi melibatkan premis kedai makan dan restoran hanya dibenarkan bermula 8 pagi hingga 8 malam.

Beliau juga menjelaskan p.rosedur o.perasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 masih diguna pakai dalam fasa pertama PPN dengan semua ak.tiviti s.osial dan e.konomi tidak dibenarkan bero.perasi kecuali sektor perlu dalam senarai positif yang dikeluarkan oleh Majlis Kes.elamatan Negara.

Pergerakan Rentas Daerah Dan Negeri

Pergerakan rentas daerah dan negeri masih tidak dibenarkan pada Fasa 2 P.erintah Kawalan Pergerakan (PKP) kecuali bagi pergerakan guru sekolah dan pelajar kelas-kelas peperiksaan.

Menteri Kanan Kes.elamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pergerakan rentas negeri bagi pasangan jarak jauh adalah dibenarkan, namun hanya bagi k.es kece.masan dan khas sahaja dengan kelulusan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Bagaimanapun kata beliau, dalam tempoh Fasa 2 ini, senarai positif sektor yang dibenarkan ber.operasi akan diperluaskan iaitu bagi sektor pembuatan melibatkan automotif kenderaan dan komponen, seramik, kilang perabot bagi tujuan eksport, getah, besi dan keluli serta simen.

Sementara itu bagi Fasa 3, semua a.ktiviti ek.onomi dibenarkan bero.perasi kecuali aktiviti yang beris.iko tinggi dan disenaraikan dalam senarai negatif seperti spa, pedicure dan manicure selain p.ub dan k.elab malam.

Jelasnya, pergerakan rentas daerah dibenarkan sepanjang fasa 3 manakala pergerakan rentas negeri masih tidak dibenarkan.

“Dine-in di restoran dibenarkan terhad kepada dua orang satu meja dengan mematuhi penjarakan fizikal. Bagi pengangkutan awam seperti teksi dan perkhidmatan e-hailing termasuk kenderaan persendirian, jumlah kapasiti ditingkatkan kepada tiga orang termasuk pemandu.

“Aktiviti-aktiviti s.osial masih tidak dibenarkan semasa Fasa 3. Bagaimanapun, kelong.garan untuk menerima tetamu atau pelawat di kediaman dibenarkan terhad kepada 10 orang dalam satu-satu masa,” katanya.

Selain itu, Ismail Sabri memberitahu, ak.tiviti pelancongan adalah dibenarkan dengan syarat pelancongan dalam negeri sahaja dan pembukaan tarikan pelancong masih tertakluk kepada penilaian r.isiko semasa dan S0P yang ketat.

Katanya, industri kreatif juga dibenarkan di Fasa 3 sebagai contoh acara langsung tanpa penonton.

“Fasa empat dapat dilaksanakan apabila bilangan k.es C0vid 19 adalah rendah, sistem kes.ihatan awam di tahap selamat dan program vak.sinasi telah mencapai tahap imuniti berkelompok.

“Fasa terakhir ini akan membolehkan kita semua kembali semula kepada norma kehidupan seharian yang mana hampir kesemua sektor dibenarkan sepenuhnya tertakluk kepada S0P sedia ada yang telah ditetapkan,” katanya.

Sumber/Kredit : Bernama

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*