Semalam Umum PKP SeIuruh Negara. Hari Ini Bank Negara Pula Berltahu Sesuatu Tentang M0ratorium Aut0matik

Kerajaan memutuskan untuk melaksanakan P.erintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara bermula 12 Mei sehingga 7 Jun ini.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, berdasarkan trend k.es harian C0vld19 yang semakin meningkat, kerajaan mem.utuskan untuk mengambil langkah-langkah yang lebih t.egas dan ketat bagi mengekang penularan w.abak C0vld19 dalam masyarakat dan menghalang kenaikan k.es secara mendadak.

Beliau berkata, susulan pelaksanaan itu l.arangan rentas daerah dan rentas negeri tidak dibenarkan kecuali untuk tujuan kec.emasan, kesihatan, bekerja, ek.onomi, temu janji vak.sinasi dan pasangan jarak jauh.

“Semua bentuk perhimpunan sos.ial termasuk kenduri-kendara, majlis perkahwinan dan pertunangan, majlis doa selamat dan tahlil, majlis makan malam, majlis sambutan hari jadi serta majlis-majlis rasmi kerajaan dan swasta juga tidak dibenarkan.

Gabenor BNM Jawab Tentang Permintaan Moratorium

Moratorium menyeluruh secara automatik tidak akan dilaksanakan semula meskipun kerajaan melaksanakan P.erintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 di seluruh negara bermula esok.

Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus berkata, bagi membantu peminjam, bank akan terus menawarkan b.antuan bayaran balik kepada pelanggan yang memerlukan susulan pelaksanaan s.ekatan pergerakan terkini itu.

“Dengan bank sudah tersedia dengan bantuan pembayaran balik termasuk moratorium bersasar yang ditawarkan kepada pelanggan yang kehilangan pekerjaan dan pendapatan terj.ejas.

‚ÄúPeminjam boleh menghubungi pelbagai saluran lain yang telah diwujudkan termasuk Agensi Ka.unseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dan BNM Telelink untuk menawarkan ban.tuan kepada mereka yang memerlukan,‚ÄĚ katanya.

Beliau berkata demikian pada pengumuman Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia bagi suku pertama 2021 secara maya, hari ini.

Hadir sama, Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin.

SUMBER/KREDIT: Instagram Mizz Nina dan Twitter Via trendingsangat

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*