Bank Tampil Beritahu Cerita Sebenar Mengapa Tak Cari Awal2 Selepas Suami Isteri Ini Belanja Terus Duit Yang Tersalah Masuk

Tndakan sepasang suami isteri mem­blanjakan hampir kesemua duit RM 208,329 yang dimasukkan secara tidak sengaja ke dalam akaun mereka memakan diri apabila didkwa dengan 60 pertud0han salahguna wang.

Pemandu lori, Nor Hasni Edirin Hasan, 41, mengaku bers.alah, manakala isterinya, Siti Hajar Hasan Basri, 36, membuat pe­ngakuan sebaliknya di hadapan Timbalan Pendaftar Ma.hkamah Majistret Butterworth di sini, Foon Char Peng.

Mereka didkwa secara bersama melakukan salahguna wang berjumlah lebih RM 191,312.70 milik Mandy Corp0ration Sdn. Bhd pada Julai dan Ogos tahun lalu.

Tertud0h didkwa melakukan kesa.lahan itu di beberapa buah bank di daerah Seberang Perai Utara di antara 4 Julai hingga 11 Ogos 2020 bagi kesemua 60 pertud0han.

Pasangan yang mempunyai seorang cahaya mata itu didakwa melakukan kesalahan tersebut mengikut Sek.syen 403 Ka.nun Kesksaan iaitu menyalahgunakan harta secara curang yang memperuntukkan hkuman pnjara enam bulan hingga lima tahu, seb.atan dan dnda.

Kess dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Norliza Ab. Aziz dan Asma’ ‘Amira Shahidan, manakala tertud0h tidak diwakili pegu4m.

Mah.kamah membenarkan tertduh masing-masing diikat j4min sebanyak RM 3,000 bagi setiap per.tuduhan yang keseluruhannya berjumlah RM 360,000 bagi kedua-duanya.

Mengikut fakta kess, w4ng tersebut telah didep0sitkan pada 2 Julai 2020 oleh satu cawangan bank tempatan melalui cek kepada akaun Siti Hajar kerana kes.ilapan pada s4lah satu digit nombor ak4un.

Wang itu sepatutnya didep0sitkan ke dalam satu akaun sebuah syarikat.

Difahamkan, w4ng itu digunakan untuk menyelesalkan h.utang rumah teres setingkat milik mereka di Port Dickson, Negeri Sembilan, manakala bakinya di­belanjakan bagi perkara lain.

Pihak b4nk hanya mengetahui wa.ng itu tersa.lah masuk ke dalam ak4un tertuduh pada 11 Ogos 2020 lalu menghubungi mereka, namun tidak mendapat kerjasama sebelum membuat lap0r4n polis.

Reaksi Orang Ramai

Sepatutnya setiap tr4nsksi yg melibatkan jumlah yg agak besar perlu mendapatkan pengesahan daripada pegawai b4nk terlebih dahulu sebelum sesuatu transksi penerimaan dan pengelu4ran tun4i atau cek dapat dilakukan..di sini pegawai b4nk berkenaan yg sepatutnya dipertangg.ungjawabkan atas kecualan.

X kisah la s.alah masuk atau pihak mana betul atau salah. Ingat kita ada 4gama. Tu je. Rujuk balik Al Quran dan sunnah. Hebahan h4rta Al-luqatah yang mempunyai nil4i yang besar mengikut jumhur para fuqaha adalah wajib. Ini berdasarkan hadis nabi S.A.W daripada Zaid bin Khalid yang bermaksud “hebahkan ia selama setahun”.

Plhak b4nk pon ada s.ilap… yg mereka pon s.ilap kerana guna w4ng bukan milik mereka. tp bank sepatutnya tak boleh s.ilap.. dengan jumlah yg besar… kalau s.ilap b4nk in dlm tempoh 24 jam perlu pihak b4nk bertlndak… ni tidak ambil masa baru sedar.. tiada pemeksaan selepas b4nk in ker ?.. bagi aku selain pasangan ni s.alah.. pihak b4nk juga perlu amb tanggungjawab kerana juga cual dan s.alah dlm perkara ini.

SUMBER/KREDIT : Kosmo via OM

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*