Dulu Kucing Trbiar lni Curi-Curi Msuk lstana Selongkar Makanan. lni Yang Sultan Selangor Buat Selepas Tngk4p

Umum sedia maklum, Tuhan menciptakan manusia, haiwan dan tumbuhan itu dengan tujuan tertentu. Masing-masing diberikan peranan untuk saling melengkapi di antara satu dengan yang lain.

Perbezaan di antara manusia dan haiwan ialah akal dan keupayaan bagi berfikir secara rasional. Maka manusia haruslah menggunakan kelebihan akal yang diberikan untuk kebaikan.

Begitu juga dengan kisah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj yang berkongsikan cerita bagaimana berjumpa dengan seekor kucing terbiar di kediaman baginda.

Menerusi posting FB yang dimuat naik Selangor R0yal Office oleh pihak Ist4na Alam Shah, seekor kucing terbiar yang dinamakan Snowy itu pada mulanya datang ke kediaman Sultan Sharafuddin empat tahun lalu untuk mencari makanan, namun diambil sebagai haiwan angkat di atas inisiatif baginda sendiri.

Snowy kini adalah kucing peIiharaan kesayangan dan menjadi peneman setia baginda. Seperti kucing terbiar lain yang diambil untuk dipeIihara, Snowy telah dihantar ke d0ktor vete.rinar untuk dik4si (ne.uter) dan dibersihkan.

Sultan Sharafuddin dan Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin turut menzahirkan rasa duk4cita kerana masih ada individu berlaku k3jam terhadap haiwan terbiar

Baginda berdua terkil4n kerana masih ada yang tidak tahu kaedah terbaik untuk meIindungi haiwan berkenaan, khususnya ketika pelaksanaan Printah K4walan Perg3rakan (PKP).

Dalam pada itu, baginda berdua menitahkan rakyat khususnya di Selangor supaya tidak mengabaikan tanggungjawab meIindungi haiwan terbiar khususnya kucing dan anjing.

ā€œTitah baginda, adalah sangat penting untuk kita semua memiliki sifat belas k4sihan terhadap haiwan sebegini dan menjadi tanggungjawab bersama untuk memberi mereka makan dan perlindungan, sama ada ketika dalam p3liharaan atau pun apabila mereka berada dalam habitat sendiri.

Oleh itu, baginda berdua sendiri kini mem3lihara beberapa ekor kucing terbiar yang telah dik4si dan diberi perIindungan secukupnya.

Selain Snowy, Tengku Permaisuri Norashikin yang juga Pen4ung Diraja kepada pr0gram ā€˜Stray Free Selangorā€™ (SFS) kendalian ā€˜S0ciety For The Prev3ntion of Cru3lty Animalsā€™ (SPCA Selangor) telah meny3lamatkan lebih 100 ekor kucing terbiar dengan hampir 30 ekor dip3lihara baginda

ā€œMenurut baginda, dengan kaedah haiwan angkat, haiwan terbiar ini boleh menjadi haiwan peliharaan yang bersih dan menyenangkan jika memberi r4watan dan penjagaan yang rapi.

ā€œUntuk rekod, sejak Mac 2017 sehingga Disember 2020, sejumlah 7,117 ekor kucing dan anjing terbiar dik4si di bawah pr0gram SFS yang diseIia oleh SPCA Selangor,ā€ katanya.

SUMBER/KREDITĀ : Onviral

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*