Nenek KehiIangan SimpananHari Tua Sebanyak RM5oo,ooo Gara-Gara Cinta D0kt0r

TAIPING : Seorang wanita w4rga em4s telah mengaIami keru.gian sebanyak RM565,700 dipercayai akibat dia telah diperd4ya oleh seorang ‘d0kt0r’ yang dikenalinya melalui platform media sosiaI tahun lepas. Ketua P0lis Daerah Taiping ACP Osman Mamat berkata mngsa berusia 68tahun bekerja sebagai penjaga stor kilang diperd4ya sspek melalui m0dus 0per4ndi L0veSc4m atas talian sejak tahun lepas hingga Mei tahun ini.

“Mngsa terped4ya setelah berkenalan dengan seorang pengguna Faceb00k yang menggunakan nama sebagai Ding Nai Wei yang mendkwa seorang d0ktor sedang bekerja di lraq,” katanya dalam kenyataan pada Ahad.

Osman berkata sspek telah mer4yu kepada mngsa untuk memasukkan sejumlah wang untuk dibayar kepada pihak Pertubvhan B4ngsa-B4ngsa Bersatu supaya sspek dapat keIuar dari lraq dan berjanji akan memberikan wang sebanyak RM5juta kepada mngsa apabila sspek sampai di MaIaysia.

Mngsa berusia 68 tahun bekerja sebagai penjaga stor kilang diperd4ya sspek melalui m0dus 0per4ndi L0veScam atas talian

“Rayu4n sspek telah menjer4t mngsa sehingga m4ngsa melakukan 69 kali transaksi ke dalam 13 akaun bank iaitu 12 kali transaksi melalui Maybank dan sekali melalui CIMB Bank,” katanya.

Menurut Osman sebanyak 11 kali transaksi dilakukan ke dalam akaun penama Brayen Robson Anak Sito dan sekali atas akaun penama Ho Yee Mun serta satu kali transaksi mengunakan CIMB Bank di akaun penama Clayton Roland.

Katanya semua transaksi wang berkenaan dilakukan m4ngsa melalui mesin ATM di Maybank Cawangan Taiping bermula dari 4 Okt 2021 hingga 21 Mei tahun ini.

“M4ngsa tidak pernah bertemu dengan d0ktor tersebut sepanjang perkenalan mereka dan mngsa hanya berhubung di aplikasi WhatsApp melalui dua nombor talian iaitu +1(786)6526776 dan +1(984)3683962,” katanya.

Osman berkata m4ngsa telah membuat laporan p0lis di Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) di sini semalam setelah menyed4ri dirinya telah diperd4ya sspek dan kess dislasat mengikut Seksyen 420 Kanvn Kesksaan.

Sumber/Kredit: bernama via kosmo

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*