KeIihatan ‘Hanafl’ Di Kawasan DiIanda B4njir Cetus Tanda Tanya Netizen ‘Apa Dia Buat Kat Situ?’

Sukare.lawan adalah aspek yang tidak 4sing lagi di Malaysia. Ianya tumbuh ‘bakcendawan selepashujan’ setelah kemunculan be berapa insiden yang besar di Malaysia seperti kejadian tanah runtuh, bnjir besar baru-baru ini dan sebagainya.

Seperti yang kita tahu, men jadi seorang sukarelawan me.rupakan tugas yang amat mulia. Ini kerana mereka membuat kerja-kerja sukarela tanpa ada pak saan daripada mana-mana pihak. Mereka kadang kala perlu meng0rbankan pelbagai hal sendiri untuk memastikan kebahagiaan orang lain.

Mereka bukan sahaja berk0rban tenaga untuk orang lain, tetapi juga masa dan wang ringgit untuk me laksanakan misi-misi kemanusiaan yang dijalankan.

Mem bersihkan bangunan awam dalam keadaan hujan lebat dari pagi hin gga ke petang, ke tiadaan elektrik dan bekalan air paip serta tiada peralatan seperti m0p juga antara c4baran yang di tempuh angg0ta sukarelawan yang tampil untuk bantu mngs4 bnjir kali ini.

Namun itu tidak sedikit pun men jejaskan semangat dan k0mitmen mereka, malah ada yang tidak sabar sabar mahu pergi men yertai fasa berikut dalam misi bantuan kemanusiaan.

Hanafi Sikat Tepi Bantu Mngsa Banjlr?

Baru-baru ini t.ular satu rakaman video yang memaparkan seorang individu seperti Hanafi atau lebih dikenali sebagai Hanafi Sikat Tepi. Rakaman ini telah tular dan kapsyen di video tersebut mengatakan itu memang Dr Hanafi.

Video Yang TuIar

Hanafi merupakan individu yang hangat diperkatakan baru-baru ini kerana telah cvrang dengan isterinya seorang doktor. Dia dikatakan bersekedudukan dengan seorang wanita yang juga merupakan seorang jururawat.

Apa-apa pun usaha “Hanafi ini dapat pujian daripada orang ramai kerana bantu mngs4 banjir di satu kawasan yang tidak dinyatakan.

Untuk menjadi se orang sukarelawan yang berkualiti, kita mestilah mempunyai ke percayaan yang tinggi ter hadap sesuatu tugas yang diberikan. Ini kerana kita adalah harapan kepada mereka yang me merlukan.

Sebagai c0ntoh, jika kita ke tempat km4langan, kita perlu yakin kepada diri kita sendiri untuk menolong mngsa km4langan seperti mententeramkan mngsa yang terlibat, memastikan mngsa berada dalam kawalan dan selamat, me rawat mngsa sebelum ketibaan d0ktor dan men.gawal keadaan di tempat mngsa.

Kata-kata seperti ‘SAYA BOLEH!’ amat sesuai di terapkan kepada diri seorang sukarelawan. Hal ini bagi menambah keyakinan dalam diri seorang sukarelawan bagi men jalankan tugasnya.

Sumber/Kredit: AbgSekuritiTV via santaiviral

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*