5 Bekas TPM Yang Tak Dapat Merasa Jadi PM

Untuk setiap seorang PM, akan ada seorang individu yang akan memikul tanggungjawab besar membantunya sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Menjawat jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri atau TPM mungkin bukanlah impian mutlak setiap ahli politk, namun jawatan itu menjadi batu loncatan paling jelas seseorang dilihat berkelayakan mampu menjadi pemimpin nombor 1 negara.

Walau demikian sejarah kita telah menunjukkan memegang kerusi nombor 2 ini tak menjanjikan apa-apa – kerana peluang seorang TPM dapat naik memegang tampuk pemerintahan ekoran berlakunya peralihan ᴋᴜᴀꜱᴀ hanyalah 50-50 kemungkinannya.

Berikut adalah lima TPM yang terus diingati tak merasa jadi PM dalam sejarah negara kita, ekoran krlsis, konflik atau perebutan ᴋᴜᴀꜱᴀ yang berlaku sesama ahli politk kita.

1. Musa Hitam

Pertembungan dua gergasi politk iaitu ‘2M’ – Dr. Mahathir Mohamad ketika itu PM dan TPM beliau Dato’ Musa Hitam ᴍᴇɴᴄᴇᴛᴜꜱᴋᴀɴ krlsis politk yang benar-benar menggoncang arena politk negara.

Ekoran diserang bertubi-tubi gila ᴋᴜᴀꜱᴀ kerana ditduh ingin mengambil alih ᴋᴇʀᴀᴊᴀᴀɴ serta tindakan terbuka menyatakan rasa kurang senang dengan tindakan ᴋᴇʀᴀᴊᴀᴀɴ melibatkan pnjaman tertunggak Bank Bumiputera Malaysia, mengakibatkan Musa meletak jawatan pada 16 Mac 1986; menamatkan konflk setengah dekad mereka.

Musa bukan saja meletak jawatan sebagai TPM malah terus melepaskan semua jawatan dalam kabinet serta parti UMNO, di mana dia menjawat jawatan naib presiden ketika itu.

Apa yang menarik, se’ngketa kedua-duanya belum berakhir sehingga kini. Musa Hitam terus menye’rang (kini Tun) Mahathir dengan bermacam dkwaan dan Tun M sendiri tidak pernah berhenti menyaIahkan Musa Hitam terlalu bercita-cita besar dan tidak sabar menggantikannya.

Sehingga kini Tun M kekal menyifatkan Musa Hitam adalah antara kegagalannya paling besar.

2. Ghafar Baba

Selepas pergolakan 2M mewarnai dunia politk Malaysia, Allahyarham Tun Ghafar Baba anak kelahiran Kuala Pilah naik menggantikan Musa Hitam menjawat jawatan TPM.

Terkenal dengan sifat setia dengan ketuanya Dr. Mahathir Mohamad, malangnya tempoh Tun Ghafar menjawat jawatan itu – dia berhadapan cabaran besar Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ketika itu dijulang berpotensi besar mengetuai negara.

Walaupun Tun Ghafar mendapat sokongan Dr. Mahathir dalam pemilihan UMNO tahun 1993, pengaruh Anwar yang telah dibentuk sejak beberapa tahun sudah mula meresapi peringkat dalaman parti.

Sehinggakan pemimpin yang setia dengan Dr. Mahathir pun berjaya disingkirkan satu per satu; Anwar dilihat semakin kuat mengukuhkan ce’ngkamannya.

Tun Ghafar tampak kurang berminat untuk bermain politk sedemikian rupa, lebih gemar menumpukan kepada gerak kerja bawahan serta berpegang kepada prinsip hormatkan ketua.

Selepas melayan desakan pelbagai peringkat, Tun Ghafar memilih untuk tidak bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO tahun 1993 memberikan laluan mudah kepada Anwar seterusnya menghalang pencalonannya sebagai pengganti PM.

Meletakkan semua jawatan dalam ᴋᴇʀᴀᴊᴀᴀɴ dan parti, Tun Ghafar menyifatkan dunia politk negara ketika itu sudah berubah. Orang-orang politk lama seperti beliau sudah tidak lagi mampu untuk terus bersaing dalam arena yang semakin lama semakin ber0rientasikan wa’ng ringgit, berbanding pencapaian dalam karier.

3. Wan Azizah Wan Ismail

Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mencatat sejarah negara menjadi wanita pertama menjawat jawatan TPM dalam kabinet Pakatan Harapan di bawah Tun Mahathir Mohamad.

Apa yang menarik, desas-desus mengatakan dalam tempoh singkat Pakatan Harapan menguasai ᴋᴇʀᴀᴊᴀᴀɴ – beliau sebenarnya telah ditawarkan dua kali peluang untuk menjadi pemimpin nombor 1 negara tetapi memilih menolaknya.

Kali pertama selepas Pakatan memenangi pilihanraya seterusnya mengambil alih ᴋᴇʀᴀᴊᴀᴀɴ dan yang kedua, semasa YDP Agong mencari calon PM sementara ekoran krlsis perletakan jawatan Tun Mahathir Mohamad yang membub4rkan terus kabinet ketika itu.

Berbanding dengan nama-nama lain dalam senarai ini termasuklah suaminya sendiri, Datuk Seri Wan Azizah tidak mempunyai pengalaman politk panjang, memulakan karier politk selepas penangkapan suaminya yang terjadi atas beberapa dkwaan.

Namun beliau membuktikan kemampuannya menjadi antara pimpinan penggerak reformasi serta berjaya mengendalikan dengan baik perjalanan partinya dari awal sehinggalah berjaya mengambil alih ᴋᴜᴀꜱᴀ ᴋᴇʀᴀᴊᴀᴀɴ.

Sama ada Datuk Seri Wan Azizah akan mempunyai peluang ketiga belum kita ketahui, tetapi besar kemungkinan sukar untuk beliau kembali ekoran kembalinya suami beliau ke dalam arena politk semula.

4. Zahid Hamidi

Datuk Seri Zahid Hamidi sukar dibaca gerakan politknya.

Sejak dahulu lagi semasa dia mula naik, dia sebenarnya banyak dibantu peng4ruh Datuk Seri Najib Tun Razak walaupun sering didkwa sebagai ‘sahabat’ karib Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Zahid sudah beberapa kali bertukar-tukar pesona politk. Namanya mula disebut-sebut sebagai salah seorang tunjang utama gerakan reformasi sehinggakan dia ditahan di bawah akta ISA ekoran krltlkan kerasnya terhadap ke’rajaan.

Menurut beliau ᴋᴇʀᴀᴊᴀᴀɴ menjatuhkan Datuk Seri Anwar dengan tduhan jahat pada tahun 1998. Walau bagaimanapun setahun kemudian, Zahid mula pro ᴋᴇʀᴀᴊᴀᴀɴ, kembali menjadi ahli UMNO yang setia serta mula membenarkan semua tindakan Perdana Menteri ketika itu ke atas Anwar.

Dia kekal setia dengan parti dan ᴋᴇʀᴀᴊᴀᴀɴ sehingga ditawarkan jawatan TPM bagi menggantikan Tan Sri Mahiaddin Yassin. yang dipecat ekoran rasa ber4ni menimbulkan rasa kurang senang dengan cara ke’rajaan mengendali skandaI 1ᴍᴅʙ semasa era Datuk Seri Najib.

Walau bagaimanapun, kemenangan Pakatan Harapan dalam pilihanraya tahun 2018 menyebabkan berlakunya peralihan ke’rajaan menoktahkan jawatan beliau sebagai pemimpin nombor 2 negara.

Kini berdepan skandaI saIah guna ku’asa dan tekanan dari parti, tidak diketahui apakah hala tuju karier politk beliau setakat ini, kerana seperti yang penulis katakan – langkahnya memang sukar diduga.

5. Anwar Ibrahim

Jika mahu ditulis buku tentang perjalanan politk Datuk Seri Anwar Ibrahim, memang cukup panjang kisahnya.

Bergelar ‘bakal pemimpin nombor 1 negara’ sekian lama tidak menjamin masa depan cemerlang buat beliau, selepas tndakannya cuba ‘mempercepatkan’ peralihan ᴋᴜᴀꜱᴀ kurang disenangi ketuanya sendiri.

Krlsis antara ᴋᴇʀᴀᴊᴀᴀɴ Malaysia dan gerakan reformasi yang diketuai dirinya tidak dapat dinafikan mengubah dunia politk kita. Pergerakan itu membawa kepada perubahan besar dalam ideoI0gi politk pemba’ngkang yang mula berani merencanakan perubahan demi perubahan, sehinggalah membawa kepada keja’yaan Pakatan Harapan dalam pilihanraya – ketika itu beliau masih dalam pnjara.

Walaupun dilihat sebagai wira, bagi mereka yang pernah berseteru dengan beliau agak sukar untuk menerima kaedah Anwar berpolitik.

Allahyarham Tun Ghafar Baba misalnya secara terbuka mendedahhkan dkwaan bagaimana tanggapan beliau bahawa Anwar merupakan ejen ᴋᴜᴀꜱᴀ aslng yang dilatih untuk menyusup dan mengambil alih pentadbiran negara.

Walaupun sudah beberapa kali hampir berjaya memegang tampuk atau merampas ke’rajaan, langkah Anwar entah kenapa tidak pernah sempurna.

Beliau menjawat jawatan TPM dari tahun 1993 dan sebenarnya sangat hampir untuk naik, sehinggalah dijatuhkan pada tahun 1998.

Harapan Anwar kembali bersinar selepas digembar-gemburkan bakal dilantik sebagai TPM dalam kabinet Pakatan Harapan tahun 2018, sekiranya dibebaskan dari pnjara sebagai bakal persediaan untuk menjawat jawatan PM.

Peralihan ᴋᴜᴀꜱᴀ pula dijadualkan akan berlaku selepas persidangan APEC 2020 pada bulan November. Kita semua dah tahu apa berlaku selepas itu.

SUMBER/KREDIT: iluminasi

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*