Kantoi Rentas Negeri Sebab Nak Bbulan Madu, Akhirnya Pasangan Suami lsteri lni ᴅɪʜᴜᴋᴜᴍ ᴘᴇɴᴊᴀʀᴀ & ᴅᴇɴᴅᴀ

Sepasang suami isteri dikenakan pnjara sehari dan de.nda RM2,500 oleh Mhkamah Majistret Kuala Lumpur selepas mereka didapati mela.nggar pelaksanaan Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) pada bulan lalu.

Menurut laporan Malaysia Gazette, Iram Naz Hafiz Sabir Muhammed, 25, dan suaminya Azharique Shah Abdul Jalil, 23 didapati telah memberi maklumat pa.lsu secara bertulis kepada polis bagi urusan kebenaran renta.s negeri.

Majistret Wong Chai Sia menjatu.hkan hkuman itu selepas Iram Naz Hafiz Sabir Muhammed, 25, dan Azharique Shah Abdul Jalil, 23, menga.ku bersa.lah terhadap tduhan tsebut.

Wong berkata, perbuatan yg tertu.duh tlah lakukan itu memberi contoh yg bvruk kepada masyarakat yang mana tempoh Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) tidak dibenarkan rentas negeri.

“Tempahan tempat penginapan tidak dapat dib4talkan dan wang tidak dikembali bukan satu ala4san untuk merent4s negeri,” katanya.

Pasangan itu ditvduh melakukan kes4lahan berkenaan di Balai Polis Wangsa Maju di sini, pada 2 petang, 15 Mac lalu ketika memohon kebenaran rent4s negeri bagi kawasan Peri1tah K4walan Pergerakan Bersyarat (PKPB) untuk ke Johor.

Kedua-duanya did4kwa memberi maklumat p4lsu secara bertulis kepada Ketua Balai Polis Asisten Superintendan Fairul Nizam Anuar dan did4kwa mengikut S3ksyen 22(D) Akta Penceg4han dan Peng4walan Penyak1t Berj4ngkit 1988 (Akta 342).

Sabit kes4lahan mereka boleh dipenj4rakan hingga dua tahun atau d3nda atau kedua-duanya sekali.

Pend4kwaan dikendalikan Timbalan Pend4kwa Raya Wan Ahmad Hakimi Wan Ahmad Jaafar, manakala tertvduh tidak diwakili peguam.

Terdahulu, Wan Ahmad Hakimi memohon mahkamah menjatvhkan hvkuman penj4ra kerana kes4lahan dilakukan memberi kesan kepada masyarakat

“Seperti dilihat dalam ‘instastory’ (muat naik gambar dalam Instagram) ada kata pvjuk polis untuk rent4s negeri, ini memberi kesan kepada orang lain.

“Sepatutnya kebenaran rent4s negeri bukan untuk tujuan lain (tidak dis4lah guna) tambahan kita lihat kes C0vid-19 meningkat setiap hari.

“Dengan hvkuman penjara, kita harap orang kena tvduh (OKT) dan individu lain tidak mengulangi perkara sama,” katanya.

Iram Naz mer4yu mahk4mah tidak mengenakan hvkuman penj4ra, mengambil kira dia wakil tunggal yang menyara keluarga dan berjanji untuk tidak mengulangi kes4lahan sama.

“Kami membuat tempahan hotel pada 26 Disember lalu ketika rent4s negeri dibenarkan untuk menyambut ulang tahun perkahwinan namun ditvnda beberapa kali.

“Kami cuba memb4talkannya, namun pihak terbabit tidak mahu kembalikan wang tempahan penginapan menyebabkan kami meneruskan hasrat (dengan) merent4s negeri pada 17 Mac lalu,” katanya.

Sementara itu, Azharique Shah meng4ku mengambil ringan perkara terbabit ketika mengisi borang rent4s negeri termasuk memberi alamat lain ketika ke sana.

“Saya tidak s4ngka akan jadi macam ini kerana isteri ada rumah di Johor dan alamat diberikan itu mengikut alamat MyKad isteri di Johor,” katanya.

Sebelum ini, kec0h di media sosial apabila gambar mereka yang dikatakan berbulan madu di sebuah pusat peranginan di Johor Bahru menjadi tular sehingga men1mbulkan persoalan dalam kalangan w4rganet.

Berdasarkan laporan media tempatan, hasil sias4tan mendapati pasangan tersebut yang juga usahawan produk ina memberikan keterangan pa4su berkaitan alasan mem0hon kebenaran rentas negeri.

Azharique Shah Abdul Jalil dan isterinya, Iram Naz Hafiz Sabir Muhammed masing-masing dipenj4ra sehari dan d3nda RM2,500 oleh Mahk4mah Maj1stret Kuala Lumpur selepas mengaku bers4lah memberi maklumat p4lsu bagi mendapatkan kebenaran rentas negeri untuk berbulan madu. – NSTP/Muhaamad Hafis Nawawi

“Pasangan ini membuat persiapan awal dengan membuat tempahan hotel lebih awal secara atas talian pada Disember 2020…

“…untuk menyambut ulang tahun perkahwinan pada 17 Mac lalu,” kata Ketua Polis Daerah Wangsa Maju, Superintendan Ashari Abu Samah.

Sumber/Kredit : Facebook Malaysia Gazette , Harian Metro (Hafidzul Hilmi Mohd Noor), BH Online

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*