Ketua Polis Tampil Beritahu Kenapa Ambil Baju, Seluar Jeans dan Tudung Wawa Wahid Enterprise Ketika Dia Ditahan

Tugas anggota polis trafik bukan sahaja memastikan kelancaran lalu lintas dan kes.elamatan awam, malah bertanggungjawab memastikan kes.elamatan pengguna jalan raya.

Justeru, sebahagian daripada tugas anggota polis trafik dalam menjalankan Sekatan Jalan Raya (SJR) ialah bagi menyemak cukai jalan kenderaan dan status lesen memandu sama ada masih aktif ataupun sebaliknya.

Sebelum ini, tular di media sosial video seorang wanita bert.indak mengeluarkan kata-kata k.asar dan membuat p.rovokasi terhadap anggota polis trafik bertugas.

Video berdurasi kurang dua minit itu memaparkan tiga anggota polis bert.indak profesional meskipun wanita dikenali sebagai Wawa Wahid Enterprise bertali arus mem.arahi dalam nada yang kuat ketika berurusan.

Pun begitu, menerusi laman sosial Facebook, wanita berkenaan mengakui keja.dian berlaku pada 1 Jun lalu apabila dis.aman akibat cukai jalan kenderaannya dikatakan tamat tempoh.

Beliau mend.akwa telah dis.indir dan dib.uli dan dalam perjalanan menguruskan hal berkaitan kebajikan. Bagaimanapun, wanita tersebut memohon maaf sekiranya ti.ndakannya mengguris hati anggota bertugas.

Dua Hari Direman

Wanita yang tular dalam rakaman meng.ugut anggota polis di sekatan jalan raya (SJR) di Jalan Kepayan, di sini, pada 17 Jun lalu direman selama dua hari bagi memb.antu s.iasatan lanjut.

Wanita berusia 34 tahun itu dit.ahan di rumahnya di sebuah kondominium di Jalan Lintas, di sini, jam 11.20 pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Mohd Zaidi Abdullah berkata, ketika dit.ahan, polis mer.ampas pakaian yang dipakai wanita itu dalam kejadian berkenaan bersama telefon bimbit, kad pendaftaran kereta dan kunci kenderaan.

Katanya, polis turut mengambil tiga telefon pintar milik anggota polis yang bertugas bagi memb.antu s.iasatan lanjut.

“Pakaian yang dir.ampas itu bagi mengenal pasti ia adalah pakaian yang dipakai oleh wanita itu dalam keja.dian yang dirakam dalam video.

“Ketika i.nsiden itu, polis mengeluarkan s.aman terhadap wanita terbabit atas kes.alahan tamat tempoh cukai jalan dan insurans kenderaan.

“Bagaimanapun berlaku keke.cohan sehingga wanita terb.abit mengeluarkan kenyataan u.gutan,” katanya pada sidang media di pejabatnya, hari ini.

Mohd Zaidi berkata, pihaknya turut mengambil keterangan daripada seorang pegawai dan tujuh anggota serta anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) untuk memb.antu si.asatan lanjut.

Katanya, s.iasatan dijalankan mengikut S.eksyen 506 K.anun Kes.eksaan dan hasil s.iasatan lengkap akan diserahkan ke Timbalan Pend.akwa Raya untuk t.indakan selanjutnya.

“S.iasatan sudah meliputi 80 peratus dan wanita itu juga memberikan kerjasama yang amat baik sejak dita.han,” katanya.

Sumber : Hmetro

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*