lmam Baru Jer Letak Jawatan, Sekali AJK Masjid Cadang Lantik Remaja Terbabit

Pihak pentadbir Masjid Al Ishaniah di Kuang telah bercadang untuk melantik remaja yang cuba mencvri tabung masjid tempoh hari sebagai petugas pembersihan masjid itu.

Cadang lantik jadi petugas masjid

Demikian kenyataan dari nazir masjid, Supandi Samin melalui laporan dari Kosmo! kerana ingin membantu remaja terbabit memperbaiki kehidupan pada masa hadapan.

”Kami (pengurusan masjid) fikir nak jadikan dia petugas masjid. Kami mempunyai dewan mengaji di sini dan minta dia jaga.”

”Bagaimanapun kami dimaklumkan ada pihak ingin membantunya menyambung pelajaran. Jadi kita lihat dulu bagaimana keadaan seterusnya,” katanya

AADK sedia nak bantu

Bukan itu sahaja, pihak Agensi Anti Da.dah Kebangsaan turut memaklumkan pihaknya sedia membantu Daniel Iskandar M. Nasir 19 agar bebas daripada keta.gihan bahan terla.rang.

Menurut Ketua Pengarah AADK, Sutekno Ahmad Belon, pihaknya sedia membantu Daniel dan mana-mana pihak yang terjebak dengan penyalahgunaan da.dah untuk pulih daripada masaIah itu.

”Kami terpanggil membantu remaja terbabit selepas kejadian dia dimandikan tersebar dan siasatan polis mendapati remaja berusia 19 tahun itu bertindak mencvri du.it tabung masjid kerana disyaki membe.li da.dah dan berma.in jvdi dalam talian.”

”Pada masa sama, ujian saringan air kenclng yang dijalankan mendapati remaja terbabit p0sitif da.dah jenis Sya.bu,” ujarnya.

Tambahnya, remaja terbabit boleh mengikuti perkhidmatan rawatan dan pemulihan disediakan pihak AADK melalui fasiliti, sama ada Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen), perkhidmatan di daerah, Pusat Khidmat AADK atau Rumah Komuniti AADK.

”Termasuk perkhidmatan rawatan dan pemulihan di Pusat Pemulihan Da.dah Persendirian (PPDP) yang berdaftar dengan AADK.”

”Selain itu, AADK juga menyediakan perkhidmatan sukarela melalui Puspen atau program pemulihan dalam komuniti yang tidak memerlukan klien berada di Puspen,” jelas Sutekno.

Sebelum ini, tular seorang remaja berusia 19 tahun dimandikan seperti jenazah kerana cuba mencvri tabung masjid.

Tertud0h telah ditangkap dan dijatuhi huk0man penjara 1O hari serta denda RM4,OOO. Bagaimanapun, alasan mencvri tabung masjid untuk membeli ubat datuk dinafikan datuknya kerana dia sendiri meminta AJK masjid melaporkan cucunya kepada polis.

Bukan itu sahaja, pihak berkuasa telah menjalankan ujian saringan air kenclng dan mendapati remaja terbabit p0sitlf da.dah jenis sya.bu

Gambar: AJK Masjid, Mohamad Ayub Han Khalil bercakap kepada media mengenai seorang remaja yang tular selepas dijirus air mengikut prosedur mandi jenazah berikutan telah mencvri tabung masjid ketika di Kuang, Selangor. Foto MOHD ADZLAN, 14 JANUARI 2022.

Saya ‘mandikan jen4zah’ remaja cvri tabung masjid kerana dia kh4yal, l4lok – AJK masjid

KUANG – Seorang Ahli Jawatankuasa (AJK) Masjid Al Islahiah, di sini, berkongsi pengalamannya memandikan seorang remaja dengan menjirus air mengikut prosedur mandi jen4zah.

Mohamad Ayub Han Khalil berkata, beliau melakukan tindakan itu kerana Daniel Iskandar Mohd. Nasir, 19, berada dalam keadaan khay4l dan l4lok ketika ditangk4p.

Jelas beliau, ‘mandi ala jenazah’ itu dibuat termasuk meletakkan kapur barus bagi memberi ‘kesegaran’ kepada remaja yang mencvri tabung masjid itu untuk berada dalam keadaan normal.

“Kami mandikan remaja ini atas beberapa sebab iaitu satu sebagai pengajaran di mana tiada unsur-unsur penderaan. Boleh periksa luka dan lebam memang tidak ada.

“Yang kedua remaja ini berada dalam keadaan khay4l dan kita mandikan bagi dia segar. Yang ketiga ketika hendak elak bencana lebih besar sebab di luar masjid sudah ada sekitar 40 pemuda dipanggil ‘Kuang Krew’ yang menangkap remaja itu.

“Kita hendak elak dia jadi mangsa ‘belasah’ dalam kalangan pemuda yang tengah geram dan AJK masjid ambil keputusan ‘simpan’ dulu dalam bilik jen4zah.

“Alang-alang di bilik jenazah dan tabung masjid memang ada di situ, kami biar di situ kerana dia tengah khayal.

“Tujuan kami bagi dia segar, bagi pengajaran dan mengelak musib4h ke atas remaja ini lagi teruk,” katanya ketika ditemubual MalaysiaGazette, di sini, hari ini.

Gambar: Tabung masjid yang diheret ke bilik mandi jenazah oleh seorang remaja yang tular selepas dijirus air mengikut prosedur mandi jenazah berikutan telah mencvri tabung masjid ketika di Kuang, Selangor. Foto MOHD ADZLAN, 14 JANUARI 2022.

Semalam, Daniel Iskandar yang sebelum itu tular dimandikan ala jenaz4h dikenakan hukum4n penjara 10 hari dan dend4 RM4,000 oleh Mahkamah Majistret Selayang kerana cuba mencvri tabung masjid lima hari lalu.

Daniel Iskandar yang juga penganggur dikenakan hukum4n itu selepas mengaku bersalah atas pertudvhan yang dibaca di hadapan Majistret Nik Mohd Fadli Nik Azlan.

Mahkamah memerintahkan tertuduh dipenjara bermula tarikh tangkap iaitu 9 Januari lalu dan tambahan jel lima bulan, jika gagal memba.yar denda tersebut.

Sebelum menjatuhi hkuman, Majistret Nik Mohd Fadli menegur tindakan tertduh bahawa mencvri merupakan satu kesalahan.

Mengulas lanjut, Mohamad Ayub Han berkata, Daniel Iskandar ditangkap di kawasan sekitar masjid sebelum solat Asar pada Ahad lalu dan terus dibawa ke bilik jnazah kerana bahan bukti iaitu tabung peti berada di situ.

Menurut beliau, ia bagi memudahkan proses siasatan sama ada tabung itu yang cuba dicuri pada pagi hari yang sama.

“Selepas solat Asar, kebetulan saya berada di belakang imam dan secara spontan mencadang remaja itu dimandikan siap di atas katil mandi jnazah.

“Lepas mandi kita lap dan bila letak kapur barus, dia meronta dan minta maaf serta berjanji tidak buat lagi,” katanya.

Mohamad Ayub menambah, ini pertama kali pihak AJK membuat laporan polis di atas kecvrian itu walaupun sebelum ini kes sama sering berlaku.

Namun jelasnya, apabila datuk remaja itu Rosli Sidek, 65, dipanggil untuk berbincang, beliau nekad agar kes cucunya itu diserahkan kepada pihak berkuasa

Sumber/Kredit: Kosmo!

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*