LHDN Kini Boleh Akses Maklumat Bank Tanpa Pengetahuan Pemegang Akaun

Ada Laporan mendedahkan bahawa Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) mempunyai akses terhadap maklumat akaun bank tanpa memerlukan kebenaran daripada pembayar cukai.

Ini berikutan berlakunya pindaan terbaharu terhadap Seksyen 106A Akta Cukai Pendapatan yang diluluskan di Parlimen.

Sebelum pindaan akta ini dibuat, pihak LHDN perlu mendapatkan kebenaran daripada pemilik akaun sebelum pihak bank memberikan maklumat tersebut.

Seksyen 106A merupakan salah satu cadangan pindaan yang terkandung dalam Rang Undang-Undang Kewangan 2021 yang telah dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat.

Ini memberi maksud bahawa Akta Perlindungan Data Peribadi (PDPA) tidak akan terpakai untuk penguatkuasaan Seksyen 106A di masa hadapan.

Seksyen tersebut dicadangkan untuk membenarkan LHDM membuat tuduhan kepada pembayar cukai di mahkamah serta membolehkan LHDN mendapatkan maklumat akaun bank pembayar cukai.

Selain itu, pihak bank juga tidak dibenarkan untuk memaklumkan perkara itu kepada pemilik akaun.

Jika perkara ini dilanggar oleh bank, mereka boleh dikenakan denda antara RM200-RM20,000 dan penjara maksimum 6 bulan atau kedua-duanya sekali.

Sumber/Kredit : akupapankekunci

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*