lni Resp0n Pngarah Lepas Kec0h Upin Dan lpin Adalah Cerlta Sbenar. MeninggaI 20Tahun Dahulu

Media sosial Indonesia kecoh dengan sebuah video k.ubur yang didakwa milik karakter Upin dan Ipin. Dua k.ubur itu dilihat bersebelahan antara satu sama lain dengan batu nisan berwarna biru.

Tertulis di batu n.isan tersebut Ipin mening.gal pada 2 April 1996, manakala Upin mening.gal setahun sebelumnya iaitu 6 Ogos 1995.

Video yang dikongsi akaun TikTok bangalong3110 itu sudah ditonton lebih 36 juta kali sehari selepas dimuat naik.

Menerusi keterangan dalam video, cerita Upin Ipin itu dibuat hanya berdasarkan khalayan semata-mata. Pemilik video itu juga menyatakan rakaman itu diperolehi daripada kawannya dari Malaysia.

“Video ini Along dapat dari temen yang juga orang Malaysia. Katanya ini berdasar kisah dari nenek di sana yang diadaptasikan ke dalam animasi,” tulis akaun berkenaan.

Seorang pengguna TikTok, cryptoinvestorss menceritakan bahawa Upin dan Ipin adalah keja.dian sebenar yang pernah berlaku di kampung halamannya.

“Jika mengikut kisah Upin dan Ipin di kampung saya di Palu,Sulawesi Tengah, mereka berdua bersama ibu bapanya mening.gal dunia selepas terlibat kem.alangan jalan raya.

“Jika mengikut kisah Upin dan Ipin di kampung saya di Palu,Sulawesi Tengah, mereka berdua bersama ibu bapanya mening.gal dunia selepas terlibat kem.alangan jalan raya.

“Hanya kakak mereka yang dikenali masyarakat sebagai Kak Ros yang terselamat. Kisah kartun kanak-kanak Upin Ipin mengambil inspirasi daripada keja.dian ini,” jelasnya.

Namun begitu, penerangan pengguna itu disangkal oleh netizen yang beranggapan watak kartun Upin Ipin adalah rekaan semata-mata.

“Jangan terlalu mudah percaya, syarikat Les Copaque yang bertanggungjawab mereka Upin Ipin sudah menjelaskan karakter ini tiada kaitan antara hidup atau m.ati,” komen seorang pengguna lain.

Sementara itu, Pengarah Urusan Les’ Copaque Production Sdn Bhd, Burhanuddin Md Radzi menerusi laman Facebooknya turut memuat naik berita berkenaan.

Dia yang mengakui terkejut dengan berita v.iral itu memberitahu peminat agar tidak bimbang dengan khabar angin tersebut.

“Pagi tadi Atok (gelaran dirinya) terkejut membaca berita dari Jakarta bahawa Upin Ipin sudah menin.ggal dunia akibat kem.alangan. Kepada semua peminat Upin Ipin jangan risau mereka sentiasa sihat dan akan muncul bersama rakan-rakan di musim baru.

“Ia akan menjadi lebih menarik dan standard animasi telah banyak bertambah baik. Terima kasih atas keprihatinan anda kepada semua peminat Upin Ipin,” ujarnya.

Buhanduddin juga merupakan pengisi suara bagi watak Atok di siri animasi popular tersebut. Siri animasi Upin Ipin mengisahkan kehidupan kanak-kanak kembar berusia lima tahun. Seperti kanak-kanak lain Upin Ipin digambarkan sangat n.akal dan sering terlibat dalam m.asalah.

Upin dan Ipin tinggal bersama Opah dan kakak perempuannya, Kak Ros. Siri animasi ini dapat menarik perhatian bukan sahaja di Malaysia, malah negara jiran Indonesia.

Sumber/Kredit:Mstar via onlinemalaya

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*