SeIepas ᴍᴏɢᴏᴋ Beramai Ramai, Doktor Kontrak Mungkin Cuti Ramai-Ramai

Kira-kira 4,000 doktorkontrak di seluruh negara semalam melakukan ᴍᴏɢᴏᴋ secara aman di lokasi mereka bertugas walaupun berlsiko dikenakan tndakan tatatertlb atau undang-undang.

Mog0k membabitkan 30 hingga 100 doktorkontrak di setiap hospital ke’rajaan itu berlangsung dalam tempoh 15 hingga 30 jam dengan masing-masing membawa plakad dan ada yang berpakaian serba hitam bermula serentak pada pukul 11 pagi.

Bercakap kepada Utusan Malaysia, jurucakap Gerakan Hartal DoktorKontrak, Dr. Umar Baraka berkata, kira-kira 4,000 doktorkontrak menjayakan hartal doktorkontrak meskipun mereka ditekan pelbagai pihak sama ada Kementerian Kesihatan dan pihak berkuasa.

Menurut beliau, gerakan mendapat keadilan buat 23,000 doktorkontrak tidak akan terhenti dengan ᴍᴏɢᴏᴋ sebaliknya membayangkan mereka mungkin akan mengambil langkah seterusnya iaitu bercuti beramai-ramai.

“Kami tidak akan berganjak untuk membeIa nasib kami kerana kemeIut ini sudah berlarutan lebih lima tahun.

“Kami sedang merancang untuk menekan ke’rajaan dengan pelbagai cara termasuk bercuti beramai-ramai. Namun ini cadangan awal, perkembangan lanjut akan dibuat dalam masa terdekat,” kata beliau ketika dihubungi semalam.

Mengulas lanjut, Umar memberitahu, pihaknya amat dukaclta apabila ᴍᴏɢᴏᴋ tersebut tidak mendapat sokongan malah dikrltik pula doktor senior sedangkan pegawai perubatan kontrak adalah sebahagian petugas barisan hadapan.

“Kami tetap melakukan ᴍᴏɢᴏᴋ hari ini (semalam) walaupun ditekan dan berlsiko dikenakan tndakan selain tidak mendapat sokongan doktor senior.

“Namun kesimpulan buat hari ini (semalam) sambutan mencapai matlamat iaitu kira-kira 4,000 daripada sasaran 5,000 doktorkontrak di seluruh negara muncul bersoIldariti menjayakan kempen ini.

“Bukan sahaja doktorkontrak tetapi juga jutaan rakyat Malaysia lain,” katanya.

Beliau berkata, selagi kerajaan tidak mendengar keIuhan mereka, kumpulan tersebut akan terus bangkt bersuara memperjuangkan nasib.

Sementara itu, wakil hartal doktorkontrak di Kuala Lumpur yang mahu dikenali sebagai Dr. Muhammad berkata, pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung lanjutan tempoh k0ntrak dua tahun lagi bukan penyelesaian selagi mereka..

Menurut beliau, yang menjadi persoalan besar buat kumpulan 23,000 doktorkontrak ini ialah selepas dua tahun seperti dijanjikan dan k0ntrak tamat, adakah k0ntrak mereka akan terus terus disambung.

“Tawaran untuk menyambung kursus kepakaran sedangkan tempoh ini memakan masa lima hingga enam tahun tetapi tempoh k0ntrak adalah dua tahun.

“Jadi penyambungan tempoh k0ntrak dua tahun tidak akan selesai masaIah selagi kami yang k0ntrak diserapkan sebagai pegawai tetap,” katanya.

Semalam menyaksikan kebanyakan hospital di seluruh negara seperti di Kuala Lumpur, Selangor, Putrajaya, Johor dan Negeri Sembilan `turun padang’ bersoldariti memperjuangkan nasib masing-masing.

ᴍᴏɢᴏᴋ aman turut dipantau polis dan ada hospital yang menghalang pertugas media membuat liputan.

Terdahulu, Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkat, tidak ada tanda-tanda rancangan bantahan doktorkontrak akan mengancam ketenteraman awam.

“PDRM mengambil maklum gerakan oleh sebilangan doktor yang berhasrat menganjurkan ᴘʀ0ᴛᴇꜱ di seluruh negara.

“Bagaimanapun, polis akan mengatur penugasan pasukan pemantauan prosedur operasi standard (SOP) bagi memantau aktiviti ᴘʀ0ᴛᴇꜱ tersebut, demi memastikan segala SOP Pelan Pemulihan Negara yang sedang berkuat kuasa, dipatuhi semasa ᴘʀ0ᴛᴇꜱ diadakan,” kata Acryl Sani dalam satu kenyataan

SUMBER/KREDIT: Utusan, wowberita

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*