Muhyiddin Dkwa KekaI Sebagai PM Dengan 115 S0k0ngan, Sekali Pmbangkang Cakap MustahiI?

SHAH ALAM – Perdna Mnteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, masih kekal sebagai Perdna Mnteri dengan sokongan seramai 115 orang Ahli P4rlimen.Menurut lap0ran Suara.TV yang memetik sumber daripada Pejabat Perdna Mnteri, kesemua akuan berkanvn 115 ahli Prlimen itu merupakan dokumen sah perundangan yang perlu dibtalkan secara individu, bukannya melalui keputusan prti.

“Kenyataan Preslden UMN0 adalah keputusan prti yang kita hormati. Namun, kedudukan Perdna Mnteri Muhyiddin Yassin adalah berdasarkan sokongan ahli Prlimen bukan perakuan sokongan prti.

“Sehingga jam 7 petang tadi, tiada sesiapa ahli Prlimen yang telah menandatangan akuan berkanvn memberi notis untuk menarik semula sokongan kepada Perdna Mnteri,” katanya pada

Selasa.Dalam pada itu, sumber tersebut turut menyatakan kenyataan media Mnteri Tenaga Dan Sumber Asli, Datuk Seri Shamsul Annuar Nasarah hanyalah mengenai peletakan jawatan sebagai mnteri dan bukannya menarik sokongan kepada Muhyiddin sebagai Perdna Mnteri.

Pada petang tadi, UMN0 mengambil pendirian untuk tidak mempertahankan kerjaan Perikatan Nasional (PN) sekali gus menyaksikan keabsahan Muhyiddin sebagai Perdna Mnteri terbatal.

Presldennya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, keputusan berkenaan dibuat dalam Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT).

Surat akuan bersmpah ahli Prlimen UMN0 yang mencukupi bagi menzahirkan penarikan sokongan kepada Muhyiddin sebagai Perdna Mnteri dan telah persembahkan kepada Yang di-Pertuan Ag0ng, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.UMN0 juga memilih untuk mengambil pendirian berpihak kepada Al-Sultan Abdullah dan tidak akan mempertahankan kerjaan pimpinan Muhyiddin yang ternyata ggal pada mata rkyat.

“Must4hil Muhyiddin masih ada majoriti” – Bl0k Pembngkang

KUALA LUMPUR: Beberapa parti pembngkang mempersoal kedudukan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mendkwa masih mempunyai sokongan maj0riti Ahli-Ahli Dewan Rkyat sebagai Perdna Mnteri.Menerusi satu kenyataan bersama, mereka kekal dengan pendirian menolak kepimpinan Muhyiddin sebagai Perdna Mnteri.

“Adalah mvstahil Muhyiddin masih mempunyai sokongan maj0riti Ahli-Ahli Dewan Rkyat selepas pengumuman penarikan balik sokongan sejumlah Ahli Prlimen kerjaan semalam.

“Kami juga kekal dengan pendirian bahawa Muhyiddin dan seluruh Jemaah Mnteri mesti meletakkan jwatan,” memetik kenyataan itu.

Kenyataan tersebut dikeluarkan oleh tiga pemimpin utama Pkatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR), Mohamad Sabu (Amnah) dan Lim Guan Eng (DAP).

Turut bersama mengeluarkan kenyataan itu adalah Datuk Seri Wilfred Madius Tangau (UPK0), Baru Bian (PSB), Datuk Masir Kujat (PSB) dan Maszlee Malik (Bebas).

PM masih ada maj0riti, usul percaya dibentngkan di P4rlimen September ini

Muhyiddin dalam Perutusan Khas pada Rabu berkata, beliau masih mempunyai sokongan majoriti dan isv pelet4kan jawatannya sebagai Perdna Mnteri tidak berbangklt.

Katanya, beliau telah menyemb4h maklum kepada Yang di-Pertuan Ag0ng, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara pada Rabu, bahawa sejumlah Surat Akuan daripada ahli-ahli

Dewan Rkyat, yang menurut dirinya masih mempunyai sok0ngan maj0riti.

Jelas Perdna Mnteri lagi, Ag0ng telah berkenan untuk beliau menentukan keabsahannya di P4rlimen melalui undi percaya pada September ini.

SUMBER/KREDIT:dedah media

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*