Tak Balk Cakap Camtu, Clkgu Ini Buat Llve Sambil Tahn Sedlh Berltahu Ada Pelajar SPM Makl Dia Depan Muka

TuIar sp0tong video Tik.Tok seorang guru wanita yang men.ahan kes.edihan selepas dim.aki oleh seorng calon yang sedang menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada Selasa.

Menerusi vldeo terbabit, guru berkenaan menceritakan keke.salan tentang ak.hlak peIajar kini yang be.rani mem.aki ha.mun guru ekoran tidak berp.uas hatii apabila tidak dibenarkan keluar dari dewan peperiksaan 10 minit sebelum tamat kertas ujian.

D.edahnya, peIajar lelaki terbabit dipercayai menlnggikan suaranya dengan perkataan bhasa Inggeris ‘wh4t the fck sht’ ekoran b.erang selepas dikejutkan ketika tertldurr di dalam dewan peperiksaan sekitar waktu tengah hari.

Kredit Astro Gempak

Bagaimanapun, vldeo Tik.Tok terb.abit telah dipa.damkan dari media sos.ial guru berkenaan selepas permohonan m44f dibuat dari pihak sekolah.

“Permohonan m4af telah dibuat dari pihak sekolah atas apa yang dilakukan pelajar tadi.

“Anggap macam nilah, saya seorang guru dan seorang manus1a saya ada hatl dan prasaan. Memang saya dibyar gaji untuk menjadi seorang guru dan ada juga yang cakap terima gaji itu.

“Tapi saya tak dibyar gaji untuk dim.aki, saya melakukan kerja dengan penuh kaslh sayang,” katanya yang sudah enam tahun berpengalaman bergelar guru dis.iplin.

Sepanjang tempoh bergelar guru, dia tdak pernah berdepan s.ituasi berkenaan seperti yang berlaku ketika sedang mengawaasi peperiksaan SPM baru-baru ini.

“Sepanjang bergelar guru disi.plin, sekali pun saya tak pernah m.aki budak, pelajar sendiri datang dan meng.aku salah mereka.

“Bila hari ini saya dim.aki sedemikian jadi vldeo sebelum ini pun saya turunkan. Tak ada manusia pun yang nak lahir untuk dim.aki, direct into your face. Tak ada siapa pun suka perasaan dim.aki.

“Anggaplah itu cara saya lepaskan perasaan. Tik.tok tempat penceritaan harian saya, minta maaflah kalau ada rasa t.indakan saya tak betul. Tapi sebagai manusia, apa saya buat itu perasaan saya yang terkejut dan tert.ekan dan m.arah dim.aki oleh pelajar 18 tahun sebegitu rupa.

“Saya tidak dibyar gaji dan belajar empat tahun sebagai guru sebagai tiket untuk generasi sekarang untuk m.aki saya. Saya ada hrga dlri, saya ada m.aruah,” tambahnya.

Menerusi tinjauan di Twitter, masih ada sebilangan pengguna yang terk.ilan dengan t.indakan pelajar terb.abit dan bersi.mpati atas na.sib yang men.impa gu.ru berkenaan.

Sumber/Kredit : Astro gempak

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*