‘Ni jenis main sapu semua yang datang ke apa?’ – Wanita Dkwa Diganggu Angg0ta P0lis Yng SaIahguna Maklumat Dirinya

Seorang wanita mendkwa, dia dihubungi anggota polis melalui aplikasi WhatsApp tidak beberapa lama selepas dia datang ke balai berkenaan untuk mendapatkan kebenaran merentas negeri bersama suaminya untuk menghantar adik yang mempunyai masaIah kesihatan ke hosptal.

“Kau tengoklah, macam mana orang nak percaya polis? Aku pergi balai mintak kebenaran ke hospital, dia ambil nombor WhatsApp benda tak perlu. Motif? Nak kata aku lawa sangat, aku tak buka mask pun tadi dan aku deal dengan officer perempuan. Dia duduk tepi je. Ini jenis main sapu semua yang datang (ke balai) ke apa?

“This happened so often sampai orang rasa normal, when it is not. Awak sedar tak polis tu badan berunlform? Ada b4dge dan uniform boleh buat apa-apa dengan data kita?” tulisnya di Twitter.

Berdasarkan gambar tangkap layar tersebut, anggota terbabit bertanya mengenai pekerjaan wanita itu. Selepas pengadu menjawab pertanyaan itu dan menyoal kembali tujuan anggota itu menghubunginya melalui WhatsApp, anggota berkenaan hanya memberi alasan ‘saja bertanya‘.

Ketua Polis Daerah Wangsa Maju, Superintendan Ashari Abu Samah berkata, penga.du berusia 26 tahun itu datang ke Balai Polis Setapak untuk memohon kebenaran merentas negeri sebelum dihubungi seorang ang.gota polis.

Kesal dengan penya.lahgunaan kuasa dan maklumat yang diberi, pengadu yang juga penganalisis pelaburan itu telah datang ke Balai Polis Gombak pada jam 7.30 malam Selasa, 29 Jun 2021 untuk membuat laporan.

Bertindak di atas laporan penga.du, anggota terbabit telah dikenal pasti dan Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur akan menjalankan si.asatan.

“Pihak polis tidak akan melindungi mana-mana pegawai atau anggota melakukan sebarang sa.lah laku dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tndakan tegas terhadap mereka yang didapati melakukan kesa.lahan,” katanya.

Sumber: Harian Metro, Twitter Pengadu

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*