Walaupun Akaun 1 KWSP Boleh Dikeluarkan, Ada Sesuatu Tengku Zafrul Sebut Yang Ramai Tidak Perasan

Kerajaan mengumumkan semua ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang terjejas pendapatan dibenarkan mengeluarkan wang daripada Akaun 1 mereka dibawah program i-Sinar.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, kebenaran itu tidak mengira sama ahli KWSP yang hilang pekerjaan atau yang terkurang pendapatan pada tahun ini.

“Setelah berbincang dengan pengurusan KWSP pagi tadi, sukacita diumumkan bahawa program i-Sinar kini dibuka dan diperluaskan kepada semua ahli yang terjejas pendapatan mereka.

‚ÄúDaripada seramai 2 juta ahli KWSP yang layak mengeluarkan Akaun 1 sebelum ini, i-Sinar kini kita buka kepada lebih 8 juta ahli KWSP,‚ÄĚ katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Tengku Zafrul berkata, ahli KWSP yang layak memohon untuk membuat pengeluaran daripada Akaun 1 tanpa mengira sama ada mereka pekerja sektor formal atau bekerja sendiri.

Menurut beliau, pengeluaran itu malah tanpa mengira ahli aktif mencarum atau tidak, selagi terjejas pendapatan dengan ketqra boleh mengeluarkan simpanan daripada Akaun 1 KWSP.

Tambah beliau, ahli KWSP yang sebelum ini dibenarkan mengeluarkan sehingga RM9,000 kini boleh mengeluarkan wang dari Akaun 1 mereka sehingga RM10,000.

PERLU TUNJUKAN BUKTI KETIKA BUAT PERMOHONAN

‚ÄúMereka cuma perlu memohon dalam talian atau hadir di mana-mana pejabat KWSP.¬†Tunjukkan sahaja bukti kehilangan pekerjaan, notis cuti tanpa gaji, gaji, elaun atau kerja lebih masa dipotong atau pengurangan pendapatan jika bekerja sendiri,‚Ä̬†katanya

Erti kata lain, bukan semua yang layak. Sekiranya pendapatan anda tidak terjejas dan masih seperti biasa sebelum pqndemik covld bermula. Kemungkinan besar anda tidak layak untuk memohon i-Sinar.

Boleh lihat video untuk mendengar secara langsung ketika One Off Akaun 1 KWSP Diumumkan.

Sumber : Kosmo Online via AWATTT SYEIKHH NETWORK

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*