3 OrangPelajar Buat Laporan Polis Sebab TakNak Ambil Vaksln, Rupa Rupanya Anak PeIakon TerkenaI?

Ampang: Dua remaja lelaki dan seorang kanak-kanak perempuan membuat laporan polis bagi menyatakan hak mereka untuk menolak s.untikan vaksln yang akan dilaksanakan kerajaan terhadap pelajar.

Pelajar, Azrell Omar Azri Iskandar, 17, berkata, dia membuat keputusan untuk membuat laporan polis kerana tidak mahu mengambil v.aksin atas alasan bimbang sekiranya berlaku perkara tidak diingini terhadap dirinya.

“Apa yang berlaku terhadap saya selepas menerima vaksln, semuanya atas tanggungan saya sendiri. Justeru itu, saya berhak menolak daripada menjadi bahan eksperimen dengan dicucuk vaksln.

“Saya pelajar yang sihat tubuh badan dan tidak sanggup mengambil sebarang r.isiko yang boleh mendatangkan mudarat terhadap tubuh badan saya melalui s.untikan vaksln ini yang masih lagi di tahap ujian klinikal.

“Saya tak sanggup mempertaruhkan n.yawa saya untuk ujian klinikal ini kerana ada pelbagai kaedah mencegah C0vid 19 iaitu melalui cara perubatan ho.meopati holistik, makanan sunnah yang keluarga saya amalkan bagi menc.egah penularan C0vid 19,” katanya.

Dia berkata demikian ketika ditemui selepas membuat l.aporan polis bersama adik perempuannya, Nur Azreen Omar Iskandar Azri Iskandar, 12, dan rakannya Muhammad Hanif Haikal Jeffery, 17, di Balai Polis Taman Melawati, di sini, hari ini.

Azrell Omar serta adiknya ditemani ibu mereka yang juga pelakon, Ellie Suriaty Omar ketika membuat l.aporan polis berkenaan.

Katanya, dia ada menerima borang daripada gurunya untuk mendapatkan v.aksin dua minggu lalu.

“Dalam borang berkenaan, kami (pelajar) diberitahu bahawa tiada siapa yang akan bertanggungjawab sekiranya berlaku im.plikasi akibat pengambilan v.aksin. Setakat ini, mereka tidak memaklumkan ada t.indakan lanjut akan dikenakan sekiranya tidak mengambil v.aksin,” katanya yang memaklumkan semua ahli keluarganya belum mengambil v.aksin sehingga kini.

Menurutnya, tiada mana-mana individu memaksanya membuat l.aporan itu yang dibuat atas kewarasan sendiri selepas menilai maklumat diperolehinya.

“Saya ambil semua maklumat berkaitan v.aksin dan C0vid 19 daripada Internet termasuk membaca berita dari luar negara selain maklumat daripada ibu saya, ahli keluarga serta kenalan.

“Dari situ saya menilai sendiri maklumat diperoleh dan membuat keputusan untuk menolak dis.untik v.aksin,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima l.aporan dibuat individu berkenaan

SUMBER/KREDIT: HMetro/MG via online malaya

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*