HasiI 5 Tahun Menyimpan, Nenek Pengutip Smpah lni Derma RM3Ribu Untuk Qurban Tahun lni 

Jika kita merasa kehidupan menghimpit kita, kis4h ini mampu menyedarkan kita dari lamunan itu. Walaupun serba kekurangan nenek berusia ini sanggup mendermakan wangnya untuk kegembiraan orang lain.

Peng0rbanan seorang warga emas yang berusia lebih dari 60 tahun ini membuatkan semua orang terke.jut. Ini merupakan kisah seorang warga emas bernama Sahnun yang menetap di Mataram Lombok Indonesia.

Selain itu, warga emas ini bekerja sebagai pemungut s4mpah setiap hari untuk meneruskan kelngsungan h1dupnya. Walaupun telah berusia lebih dari 60 tahun, beliau gigih bekerja mengutip botol-botol untuk dijual sejauh 3 kilometer. Beliau yang snggup berjalan sehingga 3 kilometer jika hasilnya pada hari itu tidak mencukupi.

Beliau yang gigih keluar mencari rezeki setiap hari sering menumpang tidur dan menyara kehidupan dengan menjual hasil kutipannya. Apa yang menarik adalah beliau menyumb4ngkan wang sejumlah 10 juta Rupiah (~RM3,000) kepada masjid untuk ib4dah k0rban menjelang Hari Raya Aidiladha tidak lama lagi.

Menurut wak1l dari Masjid berkenaan, dengan duit sumb4ngan dari nenek Sahnun bolehlah mereka membeli seekor lembu saiz sederhana untuk Qurban tahun ini. Pihak masjid juga terkejut apabila menerima sumb4ngan dari nenek Sahnun yang merupakan satu jumlah wang yang banyak.

Mereka seakan tidak percaya nenek Sahnun begitu bermur4h hati mendermakan duitnya untuk masyarakat disitu. Ketika ditemuramah, nenek Sahnun juga tidak ingat bila dia mula meny1mpan dvit itu dan hanya mengingati beliau telah lama melakukannya.

Biarpun s3ring berp4kaian lu suh, namun sifat nenek Sahnun yang jvjur dan ikhl4s ini patut kita contohi. Kisah ini patut dijadikan tel4dan dan insp1rasi kepada semua. Semoga ia mendatangkan manf4at dan kebaikan kepada semua.

Sila tonton video dibawah

;

SUMBER/KREDIT : Apakataorang via caramohon

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*