Syukur, Ada Yang Dah Masuk. Ini Status Bayaran IkutBank Untuk Penerima BPR TambahanRM5OO

PUTRAJAYA: Sejumlah 8.4 j.uta penerima B.antuan Prihatin Rakyat (BPR) mula menerima bayaran b.antuan itu secara berperingkat mulai hari ini iaitu BPR Tambahan di bawah P.rogram Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi Tambahan (Pemerkasa+).

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, selain itu, BPR fasa ketiga dengan kadar b.antuan antara RM 100 hingga RM 1,400 akan dibayar pada September nanti. Katanya, bayaran pada September juga akan membabitkan bayaran kes lulus r.ayuan BPR.

Dalam masa yang sama Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, ia melibatkan 3.6 j.uta isi rumah, satu j.uta warga emas (bujang atau tiada pasangan) dan 3.8 j.uta individu bujang dengan jumlah peruntukan sebanyak RM 2.1 b.ilion.

Beliau berkata, sebelum ini kesemua penerima b.antuan berkenaan telah pun memperoleh b.antuan itu dalam Fasa 1 dan Fasa 2 berjumlah RM 4.68 b.ilion pada Februari dan Mei lalu.

“Mengambil kira pembayaran Fasa 1, Fasa 2 dan BPR Tambahan, b.antuan tunai yang disediakan sehingga kini kepada hampir 8.4 j.uta penerima adalah sebanyak RM 6.78 b.ilion.

‚ÄúJangkaan pembayaran Fasa 3 pula pada September depan dianggarkan berjumlah RM 2.32 b.ilion. Secara keseluruhannya, peruntukan berjumlah RM 9.1 b.ilion disediakan kerajaan bagi pelaksanaan BPR yang telah dan akan disalurkan kepada golongan B40,‚ÄĚ katanya dalam kenyataan hari ini.

Tengku Zafrul berkata, kerajaan sentiasa komited memastikan b.antuan yang diperuntukkan sampai kepada mereka yang disasarkan bagi menjamin kesejahteraan rakyat.

Katanya, kerajaan berharap agar bantuan tunai ini akan meringankan beban golongan B40 terutamanya mereka yang amat terkesan a.kibat pelaksanaan PKP 3.0 pada kali ini.

Bagi isi rumah, warga emas dan individu bujang, bayaran akan terus dikreditkan ke dalam akaun bank bermula hari ini hingga 2 Julai manakala penerima yang tidak mempunyai akaun bank (termasuk di Sabah dan Sarawak) boleh mendapatkan bantuan itu melalui cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN).

Status Bayaran BPR Pemerkasa Tambahan Ikut Bank

Kemasukan adalah secara berperingkat tarikh rasmi BPR adalah 29 Jun 2021. Walau bagaimanapun ada penerima yang sudah mendapat B.antuan Prihatin Pemerkasa Tambahan seawal 26 Jun 2021.

Pembayaran adalah secara berperingkat, oleh itu tarikh hanya menunjukkan pembayaran sudah bermula untuk bank tersebut.

Tarikh yang tertera adalah sebagai rujukan berdasarkan hari penerima mula mendapat bayaran. Oleh itu sila bersabar jika anda belum mendapat bayaran.

 

Sumber/Kredit: HM/BSHR via OM

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*