Sakan Beriadah Sampai Lupa S0P? PᴏIis Tak Teragak Cadang Tutup Pusat Rekreasi

Susulan kelonggaran untuk merentas daerah telahpun diben4rkan di Lembah Klang, nampaknya orang ramai tidak melepaskan peluang untuk melakukan pelbagai aktiviti riadah dan rekreasi setelah lama berkur.ung di rumah.

Memetik laporan Berita Harian, p1hak p0lis tidak teragak-4gak untuk mencadangkan kepada pihak berkuasa berkaitan supaya pusat rekreasi ditutup jika terlalu sesak dengan kehadiran orang awam yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (S0P) terutama pnjarakan f1zikal.

Menurut Timbalan Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Mastor Mohd Ariff, ketika ini, pihaknya akan membuat pemantauan pematuhan S0P dari semasa ke semasa terutama di Lembah Klang yang beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN), Jumaat lalu.

“Polis menyedari keghairahan orang ramai beriadah di sungai, padang dan pantai terutama membabitkan warga Selangor, Kuala Lumpur serta Putrajaya. Justeru, polis membuat pemantauan dan hebahan dengan memberi nasihat supaya mereka mematuhi S0P seperti penjarakan fizikal.

“Bagaimanapun, jika keadaan tidak dapat dikawal ak1bat kesesakan dan pengunjung terlalu ramai, polis tidak teragak-agak untuk mencadangkan supaya pusat rekreasi ditutup,” katanya.

Ditanya tindakan kompaun kepada pengunjung, Mastor berkata, ia pilihan terakhir jika mereka menghiraukan nasihat polis supaya mematuhi S0P.

“Kita mengambil pendekatan berhemah dahulu dengan memberi nasihat. Kalau mereka masih berdegil, pilihan terakhir ialah dengan memberi kompaun,” ujarnyanya.

SUMBER/KREDIT : trendingkini via bulletin50times

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*