Raih RM6,000 Kerja Petik Buah Saja? Mohd Saufi Kongs1 Tips Kalau Betul Betul Mahu Berkerja Di Australia

PUTRAJAYA: Mengejar pendapatan lumayan biarpun terpaksa membant1ng tulang 4 kerat mendor0ng segelint1r rakyat negara ini memilih untuk bekerja sebagai buruh ladang buah-buahan dan sayuran di Australia.

PeIuang pndapatan antara AUD$1,500 hingga AUD$1,800 (RM5,000 hingga RM6,000) sebuIan, dianggap suatu nilai yang besar kerana hanya bekerja memetlk buah epal, strawberi, tomat0 ataupun tembika1.

Namun, hasil itu bukan datang dengan mudah kerana perlu memerah ker1ngat terutama memetik tanaman dengan berjalan kaki dalam kawasan ladang yang mencecah keluasan antara 10 hingga 12 hektar.

Mohd Saufi Ishak, 45, tert4rik untuk bekerja sebagai pemetlk buah di Perth, Australia, selepas brhubung menerusi laman s0sial dengan seorang rakan lama ketik4 bekerja sebagai kru pr0duksi, yang kemudian memaklumkan sedang bekerja di ladang strawberi di Australi4. SAUFI mula bekerja di Australia sebagai pemetik buah sejak Oktober tahun lalu.

beliau kemudian menemu1 ejen yang mengurusk4n pengambilan pekerj4 l4dang negara tersebut dengan memb4yar RM4,000 bagi segal4 urusan pekerjaan dan penempatan di sana sebelum bertolak ke Australia pada Oktober tahun lalu.

Tawaran gaji yang menarik, membuatkan saya nek4d untuk berhijrah dan bekerja ladang di sana dan kebetulan tidak mempunyai kerja lain ketika itu. Jadi, saya fikir kalau dapat hantar duit RM3,000 hingga RM4,000 sebulan kepada keluarga di Malaysia sudah cukup memadai.

“Selain itu, di sini (Malaysia) keadaan ek0nomi agak perl4han dan tawaran kerja pula terh4d. Jadi, tidak s4lah kalau saya mengambil peluang ini untuk menambah pendapat4n keluarga,” ujarnya ketika ditemui BH baru-baru ini.

Berkongsi pengalamannya di sana, Mohd Saufi berkata, dia pernah bekerja di tiga ladang milik warga Australia berketurun4n Vietnam iaitu di Ladang Waneroo, Gingin dan Karabooda sekitar Perth.

Katanya, ketika mula sampai di Perth, beliau ditempatkan dalam sebuah rumah teress bersama 8 lagi pekerja Malaysia dan perlu membay4r sew4 AUD$70 (RM215) secara mingguan.

“Saya juga perlu membayar kira-kira AUD$7 (RM20) untuk tambang pengangkutan ke ladang yang mengambil masa setengah jam perjalanan dari rumah sewa,” katanya.

Mohd Saufi berkata, setiap hari beliau perlu bangun seawal jam 4 pagi sebelum bersiap-siap untuk ke ladang kerana waktu bekerja bermula jam 5.30 pagi hingga 4 petang.

“Tugas saya ketika mula-mula tiba di sini ialah memetik buah strawberi, dengan bayaran AUD$13 (RM40) bagi setiap jam. Namun saya hanya sempat memetiknya selama sebulan kerana musim bermula Jun hingga Oktober.

“Selepas habis musim strawberi, saya memetik tomato dan tembikai dengan dibayar AUD$6 (RM18) bagi setiap bakul dikutip. Kebiasaannya, dapat mengutip antara 16 hingga 20 bakul sehari,” jelasnya.

Beliau berkata, bagi mendapatkan bayaran yang lumayan ia bergantung kepada kerajinan seseorang berikutan kawasan ladang yang luas menjadi antara cabaran dalam kerja tersebut kerana perlu berjalan kaki antara 10 hingga 12 kilometer sehari.

“Mula-mula datang sini timbul juga rasa se*sal kerana perlu bersu*sah payah, tapi bila sudah mula serasi dengan kerja ini, baru timbul perasaan sangat-sangat menghargai apa yang dilakukan.

Ini kerana wang yang diterima setiap minggu itu menggambark4n hasil titik peluh kita,” ujarnya yang bekerja 6 hari seminggu.

Mohd Saufi memaklumkan, ada lebih 100 rakyat Malaysia sed4ng bekerja di puluhan ladang buah-buahan dan sayuran sekitar Perth, selain pekerja dari negara anggota ASEAN.

“Ada rakan sanggup bergol0k bergada1 termasuk jual m0tosikal dan kereta untuk sediakan wang sebagai b4yaran kepada ejen semata-mata kerana mahu datang bekerja di sini.

“Malan*gnya, ada juga rakan sekerja yang berk0ngsi pengalaman dit1pu ejen, k0nonnya ditawarkan kerja pet1k ep4l dan strawberi, tetapi apabila sudah membayar sejumlah duit kepada ejen tapi bila sampai di Austtralia tidak ada kerja, malah lebih mal4ng lagi  ada yang bekerja tapi tidak dibayar gaji.

“Bagi mereka y4ng mungkin mahu bekerja di Australia, saya nasihatkan pilihlah ejen yang mempunyai rek0d baik dan b0leh dipercayai bagi mengel4k dit1pu kemudian hari. Janganlah mudah terperday4 dengan tawar4n gaji lumayan 0leh ejen yang hany4 mahu mengambil kesempat4n,” katanya yang pul4ng bercuti dua minggu selep4s lima bulan berada di Australia

SUMBER/KREDIT : berita harian

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*