(Video) Pelajar Ionglai SeIepas Vksin Iewat Tldur Malam, Tldak Bersarapan – Noor Azmi

PUTRAJAYA – Pelajar yang didkwa Ionglai selepas menerima sntikan vksin C0vld-19 dalam rakaman video tuIar didapati Iewat tldur malam.

Timbalan Menteri Kesi.hatan I, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata, pelajar berkenaan juga tldak bersarapan sebelum ke P.usat Pemberian Vksin (PPV) Enc0re Mall, Klebang, Melaka.

“Pelajar Ielaki berkenaan tlada sebarang masaIah kesih.atan tetapi geme.ntar ketika sun.tikan dibuat,” katanya kepada Sinar Harian pada Khamis.

Dr Noor Azmi berkata demikian sebagai rea.ksi terhadap rakaman video tersebut.

Menurutnya, keadaan seu.mpamanya boleh terjadi kepada lndividu yang terlalu ta.kut, rlsau, terte.kan atau terlalu saklt.

“Keadaan begini dalam istilah peru.batan dikatakan ‘sync0pal att.ack’ atau vas0vagaI sync0py,” katanya.

Beliau berkata, pelajar berkenaan telah dibenar puIang seIepas didapati sihat dan selesai peme.rhatian di PPV.

“Saya akan dapat makIumat lebih terper.inci apabila menzi.arahi pelajar ini esok (Jumaat) jam 8.30 pagi. Apa pun pemeri.ksaan asas kesih.atan perlu dilakukan dktor,” katanya.

Dalam pada itu, beliau sekali lagi mengin.gatkan ibu bapa dan penjaga memastikan anak berada dalam keadaan terbaik termasuk tldur mencukupi dan bersarapan sebeIum menerima sntikan vksin.

“Saya s.arankan pada pihak pengurusan PPV mengi.ngatkan pelajar dan ibu bapa sekali lagi agar bersarapan,” katanya.

Dr Noor Azmi yang juga Pengerusi Ba.dan Bertlndak lmunisasi C0vld-19 Remaja (CITF-A) berkata, pelajar juga tldak digaIakkan melakukan aktlviti Iasak seminggu selepas menerima sun.tikan vksin.

“Jika ada masaIah kesih.atan, mesti maklumkan kepada dktor,” katanya.

Video:

SUMBER/KREDIT : sinar via media 96 times

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*