Habislah, ᴛᴍᴊ Beri ᴀᴍᴀʀᴀɴ? Selepas Isu Wanlta Dedahhkan Dia BersaIin Sorang Dlri Di HSI

Kelmarin, tular di media s0sial, dkwaan seorang wanita membuat hantaran di Facebooknya mend.akwa bahawa dia terpaksa melahirkan anak seorang diri di bilik pengasingan khas bagi ibu hamil yang positif C0vid 19, setelah panggilannya untuk meminta b.antuan kakitangan h.ospital tidak dilayan.

Wanita itu membuat naik status berkenaan di akaun Facebooknya pada 31 Julai, tetapi hanya menjadi tular sejak kelmarin.

Pend.edahan ibu berkenaan serta laporan maklum balas JKNJ semalam, menerima kec.aman meluas netizen yang k.ecewa berikutan i.nsiden berkenaan memb.ahayakan n.yawa ibu serta bayi yang tidak dipantau malah mereka mengharapkan petugas kesi.hatan lebih peka dan ikhlas dalam menjalankan tugas.

Pengarah JKNJ Datuk Dr Aman Rabu dalam kenyataan berkata, secara keseluruhannya, aduan wanita berusia 36 tahun yang juga pes.akit positif C0vid 19 itu adalah berasas.

“Dia perlu ditempatkan di ruang isolasi yang tertutup (kerana positif C0vid). Proses bersaIin berlaku di luar jangkaan…ia berlaku lebih awal daripada tempoh jangkaan bersaIin enam jam. Pes.akit telah bersaIin secara bersendirian dan bayi didapati berada di atas katil pes.akit.

“Bagaimanapun, JKNJ akan menjalankan siasatan lebih terperinci mengenai keja.dian ini dan mengambil t.indakan penambahbaikan yang diperlukan,” katanya.

Dr Aman menjelaskan wanita yang mengandung anak keempat dengan usia kandungan 39 minggu itu, hadir ke bilik saringan HSI pada 5.33 pagi, 23 Julai kerana sudah mempunyai tanda-tanda awal hendak bersaIin serta mengesahkan dia kontak rapat suaminya yang telah disahkan positif C0vid 19.

Selepas diperiksa, wanita itu didapati berada di peringkat awal kelahiran dengan bukaan pangkal rahim tiga sentimeter dan kemudian dimasukkan ke bilik isolasi pada 10.18 pagi sementara menunggu keputusan Ujian T.indak Balas Ber.antai P.olimerase (RT-PCR).

Dr Aman berkata, wanita berkenaan kemudiannya diletakkan di dalam bilik nombor dua dewan bersaIin dengan pintu sentiasa bertutup kerana dia positif C0vid 19.

Pegawai perubatan dan jururawat telah memeriksa pes.akit pada 4.26 petang dan mendapati hasil keputusan PCR wanita itu positif dan perlu melahirkan secara pembe.dahan dengan bukaan pada ketika itu empat sentimeter serta mengalami k.ontraksi tidak teratur dan pes.akit dipersiapkan untuk pemb.edahan.

Sementara itu, Dr Aman berkata d.akwaan pes.akit yang mengatakan mendengar bunyi ketawa pula berkemungkinan datang daripada bunyi bising di bilik bersaIin berhampiran, yang ketika itu sedang melakukan p.rosedur kelahiran bayi secara vakum.

ᴛᴍᴊ beri ᴀᴍᴀʀᴀɴ isu wanlta bersaIin sendirian di HSI

JOHOR BAHRU – Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim bertitah bahawa kejadian seorang wanita yang bersaIin secara bersendirian di Hospital Sultan Ismail (HSI) tidak sepatutnya berlaku.

Titah baginda, pihaknya telah menerima laporan berhubung perkara itu dan individu berkenaan telah diberikan perlngatan dan 4maran.

“Saya telah menerima laporan dari Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) melihat kenyataan JKNJ.

“Pihak-pihak tertentu akan diberikan perlngatan dan 4maran supaya memastikan keselamatan dan keselesaan para pesaklt sentiasa dijamin.

“Perkara-perkara yang tidak diinginkan seperti ini tidak patut berlaku lagi,” titahnya dalam satu ciapan di laman Twitter miliknya, semalam.

Semalam, tular di media s0sial seorang wanita melalui proses bersal.in secara bersendirian di dewan bersal.in HSI di sini, pada 31 Julai lalu.

Pengarah JKNJ, Datuk Dr. Aman Rabu dalam satu kenyataan memberitahu pihaknya akan menjalankan si.asatan terperinci berhubung perkara tersebut..

Dr. Aman dilaporkan berkata, wanita berusia 36 tahun itu mengndung anak keempat dengan usia kndungan 39 minggu hadir ke bilik saringan pada pukul 5.33 pagi, 23 Julai lalu kerana mempunyai tanda awal bersaIin.

Tunku Mahkota Johor bertitah selepas netizen berkongsi laporan berita in.siden wanita berkenaan bersaIin sendirian kepada baginda. – K! ONLINE.

SUMBER/KREDIT : kosmo

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*