Tular Pesakit Terima Rawatan Di Atas Lantai, Ini Penjelasan HKL

SUSULAN tular mengenai seorang pesakit Hospital Kuala Lumpur (HKL) yang dikatakan menerima rawatan di atas lantai baru-baru ini, HKL tampil memberi penjelasan.

Pengarahnya, Datuk Dr Heric Corray berkata, pesakit terlibat sebelum ini telah dibawa ke Jabatan Kecemasan dan Trauma HKL, namun secara tiba-tiba berada dalam keadaan tidak sedarkan diri dan tiada denyutan nadi.

Beliau berkata, pada masa sama, semua katil telah digunakan dan permukaan lantai yang rata merupakan satu kaedah terbaik bagi melakukan bantuan resusitasi kardiopulmonari (CPR) ke atas pesakit terlibat.

“Namun begitu, pesakit tidak dapat diselamatkan dan oleh kerana punca ᴋᴇᴍᴀᴛɪᴀɴ tidak dapat dikenal pasti, ᴊᴇɴᴀᴢᴀʜ telah dihantar ke Jabatan Perubatan Forensik HKL bagi menjalani ʙᴇᴅᴀʜ ꜱɪᴀꜱᴀᴛ,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Sebelum ini, seorang individu dipercayai kakitangan HKL mendedahhkan menerusi laman sosial mengenai situasi hospital itu yang dikatakan sudah tidak mampu untuk menampung pesakit baharu malah ada antaranya perlu menerima rawatan CPR di atas lantai.

Selain itu, individu berkenaan turut mendkwa pertambahan jumlah pesakit di hospital itu pada masa ini menyebabkan bilangan katil termasuk katil kanvas tidak mencukupi sehingga ada yang terpaksa menunggu di atas kerusi dan kerusi roda sahaja.

Mengulas mengenai foto pesakit yang terbaring di lantai pula, Heric berkata, kes tersebut merupakan kecemasan di mana pihak terlibat mengalami ꜱᴀᴡᴀɴ dan mempunyai ʀɪꜱɪᴋᴏ jatuh daripada katil kanvas.

“Atas faktor keselamatan dan rawatan segera, pesakit telah dibaringkan secara mengiring ke kanan untuk menggelakkan air liurnya masuk ke dalam saluran paru-paru,” katanya.

Dalam pada itu, Heric berkata, penggunaan katil di HKL pada masa kini adalah meningkat berikutan terdapat pertambahan penerimaan ᴋᴇꜱ ᴄᴏᴠɪᴅ-19 yang kebanyakannya berada pada tahap empat.

Menurut beliau, bekalan oksigen di wad hospital berkenaan sama ada jenis piping atau silinder buat masa ini juga adalah masih mencukupi.

“Sekiranya terdapat keperluan bekalan yang tinggi pada satu masa, ia akan diambil dari wad yang kurang penggunaannya dan dihantar ke wad yang lebih memerlukan.

“Pengunaan katil di unit rawatan rapi (ICU) pada masa ini juga berada pada tahap tinggi dan tenaga kerja di sana dibantu oleh kakitangan yang bertugas di wad biasa serta klinik HKL,” katanya.

Sumber/Kredit:  mstar

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*