Terkjut RM153Juta Dipindahkan Masuk Ke Akaunnya Tanpa Diketahui Sumber, Wanita Terus Buat Rancangan ‘Bijak’

Tular mengenai  seorang wanita bernama Ruth BaIIon yang baru sahaja habis waktu bekerja di Roma Boots di Dallas, terkejut besar selepas mendapati akaun b4nknya mempunyai baki simpanan berjumlah AS$37 juta (RM153 juta). Duit RM153 Juta Dipindahkan Masuk Akaunnya Tanpa Diketahui Sumber, Wanita Terus Buat Rancangan ‘Bijak’.

BaIIon, yang juga ibu kepada dua orang anak tidak menyangka nasibnya begitu bertuah apabila menerima w4ng sebanyak itu.

”Saya seperti, woww biar betul kami tiba-tiba mempunyai bnyak w4ng!”

Pada awalnya Balloon berharap seseorang betul-betul telah menghadiahkannya w4ng berkenaan, tetapi dia segera membuat semakan dengan pihak b4nk.

”Saya cuba bertanya dengan b4nk melalui pilihan ‘livechat’ (sembang), tetapi pilihan sembang itu telah ditutup untuk hari itu. Saya kemudian saya menghantar gambar kepada suami saya dan bertanya mengapa ak4un b4nk kami adalah $37 juta!’

Balloon kemudian menghubungi suaminya yang berusia 39 tahun, Brian, kerana dalam masa sama dia berasa risau dan menganggap ia adalah penipuan (sc4mmer). Malangnya, w4ng berjumlah AS$37 juta itu tersilap dipindahkan ke akaun b4nknya.

BaIIon berjaya bercakap dengan pihak Leg4cyTexas B4nk yang memaklumkan kepadanya bahawa wang tambahan itu bukanlah keajaiban sempena Krismas tetapi kesilapan mudah yang berlaku.

Difahamkan seorang juruw4ng telah tersalah memasukkan nombor ak4un yang panjang itu sebagai jumlah w4ng yang hendak didepositkan.

BaIIon kemudian mengembalikan semula w4ng berkenaan kepada b4nk simpanannya. Dalam tempoh yang singkat sebagai jutawan itu, dia memikirkan bagaimana dia dapat membelanjakan kekayaannya.

Bagaimanapun susulan kesilapan itu, BaIIon berkata, dia tidak bercadang mahupun mencuba menyimpan w4ng tersebut.

Namun, apa yang diharapkannya adalah ganjaran berupa terima kasih kerana menjadi pelanggan yang setia dan memaklumkan perkara tersebut kepada b4nk.

”Mereka telah memohon maaf dan suami saya menerima penjelasan bertulis daripada pengurus b4nk, tetapi mereka pastinya menganggap seolah-olah ia bukan perkara yang perlu diperbesarkan kerana ia hanya kesilapan perkeranian,” kata Balloon.

”Saya percaya mereka harus melabur sedikit lagi dalam sistem keselamatan mereka. Kita tidak boleh memasukkan jumlah wang yang besar begitu sahaja tanpa memberi amaran dan pengesahan.”

Meskipun wang berjuta ringgit itu sempat ‘singgah’ ke dalam akaun dia sekitar satu setengah hari sahaja, itu sudah cukup untuk dia memikirkan bagaimana dia boleh menghabiskannya.

”Pertama saya akan melakukan pengasingan 10%. Kemudian saya akan menderma w4ng itu dan saya akan melabur dalam bidang hartanah” ujarnya.

nota kaki: Tahniah buat wanita ini kerana mampu menangkis godaan wa4ng berjuta ringgit dan melakukan tindakan yang sewajarnya, tapi kalau anda di situasi wanita ini, apa pula yang anda akan lakukan?

Nak KIaim Fr.ee Shppng Sho.pee Tak? KIik Sini… https://shp.ee/mw2mqm3

Sumber/Kredit: Sajagempak

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*