Yang Ditunggu Tunggu, Perdana Menteri Umum ICitra Dan Moratorlum. Ini Tarikh Dan Penjelasan

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) pada petang ini.

Perkara itu dimaklumkan dalam satu hantaran di laman Facebook rasminya sebentar tadi. Pengumuman itu akan disiarkan secara langsung menerusi saluran 501, Live TV dan platform media sosial Astro AWANI pada jam 5 petang ini.

Sebelum ini, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dalam satu kenyataan memaklumkan kerajaan dijangka mengumumkan b.antuan melibatkan m.oratorium dan i-Sinar bagi meringankan b.eban rakyat terkesan a.kibat C0VID 19.

Jelasnya, pengumuman itu merupakan antara pakej b.antuan C0VID 19 berskala besar oleh PM Muhyiddin.

Dalam perkembangan berkaitan, Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah pada Isnin turut mengumumkan, 9.44 j.uta pengguna Tenaga Nasional Berhad (TNB) akan terus menikmati rebat elektrik sebanyak 2 sen kWj bermula 1 Julai hingga 31 Disember tahun ini.

Jelasnya dalam pengumuman sebelum ini, pengguna d.omestik dan industri menikmati rebat elektrik 2 sen/kWj bermula 1 Januari lalu dan sepatutnya berakhir Rabu ini.

Ahli Parlimen Lenggong itu berkata, pemberian rebat tambahan itu membolehkan semua pemegang akaun TNB menikmati purata diskaun sebanyak lima peratus dalam tempoh berkenaan.

Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) bernilai RM 150 b.ilion, bertujuan memberi b.antuan menyeluruh kepada rakyat dalam berdepan penularan w.abak C0VID 19.

Perdana Menteri ketika membentangkan PEMULIH berkata, pakej itu merangkumi suntikan langsung fiskal kerajaan sebanyak RM 10 b.ilion.

PEMULIH menumpukan kepada tiga fokus utama iaitu Meneruskan Agenda P.rihatin Rakyat, Menyokong Perniagaan dan Meningkatkan V.aksinasi.

Walaupun dalam ruang fiskal yang amat terhad, Muhyiddin menegaskan kerajaan Perikatan Nasional (PN) terus komited dalam mengutamakan kesejahteraan rakyat.

“Saya tidak akan berk.ompromi dalam soal memelihara keb.ajikan rakyat dan memerangi C0VID 19,” katanya dalam pengumuman yang disiarkan secara langsung melalui stesen televisyen tempatan, hari ini.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pertamanya adalah B.antuan Prihatian Rakyat (BPR), dengan bayarannya akan mula dibuat secara berperingkat mulai esok.

“Manakala BPR fasa ketiga dengan kadar bantuan antara RM 100 hingga RM 1,400 akan dibayar pada September nanti. Bulan September juga akan melibatkan bayaran ke atas k.es-k.es lulus ra.yuan BPR,” katanya pada sidang akhbar hari ini.

Bmantuan kedua, menurut Muhyiddin, adalah pemberian B.antuan Khas C0vid 19 (BKC) melibatkan tiga kategori iaitu isi rumah kategori mi.skin tegar, kategori B40 dan M40.

Pertama, menurut beliau, isi rumah miskin tegar bakal menerima bantuan sebanyak RM 500 pada Ogos, RM 500 (November) dan RM 300 Disember, manakala individu bujang kategori miskin tegar akan menerima bantuan sebanyak RM 200 (Ogos) dan RM 300 (November).

“Kedua, isi rumah kategori B40 akan menerima bantuan sebanyak RM 500 (Ogos) dan RM 300 (Disember) manakala bujang kategori B40 akan menerima b.antuan sebanyak RM 200 (Ogos).

“Ketiga, isi rumah kategori M40 turut menikmati bantuan sebanyak RM 250 manakala bujang kategori M40 akan menerima RM 100 pada bulan Ogos nanti,” katanya.

Moratorium Dan ICitra

Muhyiddin berkata, secara keseluruhan, pemberian khas BKC itu dijangka memanfaatkan lebih 11 j.uta isi rumah dan individu warga emas serta bujang dengan peruntukan sebanyak RM 4.6 b.ilion.

B.antuan ketiga, menurut beliau ialah Bantuan Kehi.langan Pendapatan yang akan disalurkan pada Oktober depan iaitu sebanyak RM 500 kepada pekerja yang kehilangan pendapatan berdasarkan data Kumpulan Wang Simpanan Pekerja atau Pertubuhan Kes.elamatan S.osial (Perkeso) dalam tahun 2021.

Pakej Pakej Diumumkan Perdana Menteri

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*