Bunyi Bising Dari Ku bur. Selepas Dig4li Semula, Apa Yang Penduduk Temui Buat Ramai Insaf 

Semoga Kisah Ni Menjadi Pedoman Kepada Semua InsyaAllah. Semua Yang Hidup Pasti Akan Ma ti. Dan Ma ti Paling Baik Adalah Ma ti Dalam Keadaan Beriman Kepada Allah.

Bunyi Bising Dari Ku bur. Selepas Dig4li Semula, Apa Yang Penduduk Temui Buat Ramai Insaf | Pelik. Kejadian berlaku di Perak. Penduduk bingung ada sebuah ku bur keluarkan bunyi bising selepas jena zah dikebu mikan. Selepas 21 hari dan dapat kebenaran polis, ku bur dig4li semula dan semua penduduk terkedu insaf. Allahu tak sangka.

BUNYI BISING SELEPAS JENA ZAH DIKEBU MIKAN

Banyak perkara dan peristiwa pelik yang berlaku pada zaman dahulu di sekitar negeri Perak. Walaupun ia tiada nilai sejarah, namun kisah penceritaan sebegini wajar diperturunkan untuk mengenang kisah-kisah lalu agar generasi baru tahu apa yang berlaku di negeri Perak pada satu ketika dahulu.

Kisah yang diceritakan ini adalah kisah benar yang berlaku di Bota, Perak di penghujung tahun 1970. Ianya berkenaan dengan prasangka penduduk setempat selepas mengebumikan jena zah yang dikatakan ditanam hidup-hidup selepas berlaku perkara-perkara yang pelik.

Allahyarham SI POLAN adalah nama individu yang dikatakan masih hidup semasa dikebu mikan selepas disangka meninggal dunia. Ku bur arwah pernah dig4li semula oleh penduduk kampung untuk melihat sendiri apa yang telah berlaku.

Menurut adik kepada arwah yang bernama Encik R, ku bur abangnya itu dig4li semula selepas 23 hari dikebu mikan. Keadaan jena zah nampak masih elok walaupun sudah lebih 3 minggu dikebu mikan dan jika dilihat dengan keadaan jena zah, ia seakan-akan baru dikebu mikan selama dua hari.

Allahyarham SI POLAN meninggal dunia kerana pengsan selepas pulang dari menonton television di pekan Bota Kanan. Lantas, jena zahnya dikebu mikan oleh penduduk kampung. Namun apa yang berlaku selepas jena zah dikebu mikan amat mengejutkan.

ADIK BERTINDAK G4LI SEMULA SELEPAS BERMIMPI

Gempar seluruh pekan Bota apabila ada dakwaan yang menyatakan bahawa seolah-olah ada bunyi ketukan dari dalam ku bur Allahyarham SI POLAN dengan kuat dan tanpa henti. Inilah peristiwa pelik yang hangat diperkatakan di seluruh Bota pada waktu itu.

Tidak cukup dengan itu, adik arwah iaitu Encik R turut memberitahu bahawa ada bermimpi tentang abangnya yang masih hidup di dalam ku bur dan diarahkan untuk mengg4li semula ku bur tersebut untuk keluarkan abangnya itu.

Sewaktu bertemu dengan abangnya di dalam mimpi, abangnya berkata bahawa beliau sebenarnya tidak ma ti dan meminta adiknya itu untuk membawa makanan kerana beliau terlalu lapar di dalam ku bur yang sempit dan gelap gelita.

Encik R beranggapan bahawa mimpi itu hanyalah mainan tidur namun apa yang mengejutkan adalah bukan beliau sahaja yang dapat mimpi tersebut. Boleh dikatakan jiran-jiran mereka pun menerima mimpi yang hampir sama dengan Encik R.

Oleh yang demikian, dengan rasa tidak puas hati mereka beramai-ramai ke balai polis Bota Kanan untuk memberi maklum dan memohon kebenaran untuk mengg4li semula ku bur Allahyarham SI POLAN selepas 23 hari dikebu mikan.

PENEMUAN MENGEJUTKAN

Akhirnya Encik R bersama-sama dengan penduduk kampung pergi ke ku bur Allahyarham SI POLAN untuk teruskan operasi mengg4li semula ku bur tersebut. Mereka mula mengg4li pada jam 8 malam selepas dapat kebenaran daripada balai polis Bota Kanan.

Selepas mengg4li, keadaan mayat Allahyarham SI POLAN nampak seakan-akan masih baru dan langsung tidak ada bau busuk dari liang ku bur.

Selepas diteliti keadaan abangnya itu sememangnya sudah meninggal dunia, mereka pun mengambus kembali ku bur tersebut dan tiada lagi bunyi ketukan yang kedengaran selepas itu.

Semoga Kita Mengambil Iktibar Kejadian Seperti Ini. Jangan Lupa SHARE artikel menarik ni. Terima kasih.

Sumber : Malaysiakubaru via Berita Harian 17 Disember 1970

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*