Kenapa Bas Boleh Lalu Banjir Dengan Selamber. Ini Sebab Kenapa Bas Memang Cemerlang Ketika Musim Banjir

Dalam video klip diatas kelihatan sebuah kereta bomba cuba redah banjir yang agak dalam. Truck Bomba tersebut mati di tengah tengah banjir tetapi yang peliknya lalu pula sebuah bas yang dengan lajunya dan selamber melepasi laluan banjir tersebut. Bagaimana ini boleh terjadi?

Terdapat beberapa teori yang diberikan oleh netizen. Ada yang mengatakan kerana enjin kereta bomba berada di hadapan dan enjin bas berada di belakang. Disebabkan itu apabila meredah banjir limpahan air kurang terkena di enjin belakang berbanding jika enjin terletak di hadapan.

Kelajuan juga harus dikekalkan untuk mengelak air masuk ke dalam ekzos. Kenderaan tidak boleh terlalu laju atau perlahan. Adakah ini sebab sebab kenapa Bas itu berjaya melepasi banjir?

Elak redah air melebihi satu pertiga tayar

Musim hujan yang dialami buat masa ini sudah tentu menyukarkan pengguna jalan raya ketika ke tempat kerja setiap hari.

Hujan menyebabkan jalan basah dan kejadian banjir kilat yang boleh mengundang masalah.

Air bertakung di jalan raya mampu menyebabkan kemalangan sama ada berpunca daripada lubang yang tidak kelihatan atau laluan licin mengakibatkan kenderaan sukar dikawal.

Anda perlu peka berhubung laporan terkini cuaca sekitar laluan yang bakal digunakan.

Penting bagi anda untuk menjangkakan hujan dan banjir supaya bersedia menghadapinya. Jika cuaca dijangkakan hujan lebat, anda dinasihatkan berhati-hati apatah lagi sekiranya menunggang motosikal kerana ia mampu memberi kesan kepada kesihatan.

Memandu dalam hujan lebat mengurangkan jarak penglihatan dan air bertakung mendatangkan bahaya iaitu tayar menjadi terapung di atas lapisan air serta tidak mencengkam.

Berhati-hati ketika melalui kawasan air bertakung itu kerana stereng akan gagal memberi responsif terbaik.

Sekiranya memandu di laluan banjir yang tidak terlalu dalam, kekalkan kelajuan stabil tetapi perlahan untuk mengelak mewujudkan gelombang air yang besar.

Lubang pengambilan udara pada kereta adalah rendah di bahagian hadapan dan akan memasuki ke dalam kebuk pembakaran sekali gus mampu ‘menghancurkan’ enjin.

Sekiranya enjin mati ketika hujan lebat, jangan membiarkan bonet terbuka sementara menunggu bantuan tiba, ia bagi mengelakkan komponen elektrik menjadi basah dan menjadi lebih sukar dihidupkan.

Adalah tidak digalakkan untuk meredah kawasan berair yang melebihi satu pertiga daripada ketinggian tayar anda.

Bagaimanapun, ia turut bergantung kepada kelajuan redahan yang turut mengakibatkan air terpercik ke kawasan enjin serta membasahi bahagian komponen enjin.

Anda juga perlu elak meredah air banjir ketika enjin panas terutamanya kereta moden masa kini yang kebanyakannya menggunakan logam aloi.

Namun, ia bergantung kepada tahap kepanasan bahagian enjin kerana penyejukan secara mendadak mampu mengubah bentuk komponen berkenaan.

Ia mengakibatkan bahagian rerumah luar berubah bentuk dan menyebabkan posisi tapak tidak selari serta mampu memberi kesan buruk operasi enjin.

Sekiranya kereta ditenggelami banjir, anda harus tidak menghidupkan enjin bagi mengelakkan lebih banyak kerosakan.

Enjin yang dimasuki air perlu dibersihkan secara menyeluruh. Minyak pelincir harus ditukar baru dan perlu membuka palam pencucuh untuk membantu mengeringkan ruang pembakaran dengan memutarkan enjin bagi mengeluarkan air terkumpul.

Sekiranya minyak pelincir yang ditukar menjadi putih selepas beberapa kali enjin diputar, ia mungkin bercampur air dan perlu diganti sekali lagi.

Ia membabitkan proses yang rumit dan perlu khidmat pakar terutama ketika mencuci karburetor atau pendikit penyuntik bahan api.

Jika kereta tidak diinsuranskan bagi perlindungan bencana alam, anda perlu mendapatkan bantuan profesional untuk mengeringkan kereta dengan kipas kuasa tinggi.

Kipas kegunaan rumah tidak mampu mengeringkan kereta anda sepenuhnya. Dan jangan sesekali menggunakan pemanas atau peralatan haba untuk mengeringkan kereta.

Ini kerana petrol dalam tangki mungkin meresap ke dalam kereta yang bakal mengundang bahaya.

Selepas enjin dicuci dan dihidupkan, anda perlu berhati-hati ketika memandu. Bahagian mikro-elektronik yang basah tidak akan memberikan prestasi yang sama dan boleh mendatangkan masalah teruk.

Selain itu, dengar bunyi enjin anda dengan teliti. Jika ada bunyi yang tidak sepatutnya, ia harus dikenal pasti puncanya sama ada kedengaran ketukan atau geseran membabitkan komponen logam.

Jika ada titisan air atau minyak seperti keputihan akibat tercampur air, ia juga mungkin mengakibatkan bunyi enjin menjadi lebih kuat kerana kemampuan pelinciran menurun. – SUMBER : HMETRO ONLINE

Artikel By: KL Viral

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*