Musim Hujan. Lelaki Ini Berkongsi Cara Cepat Mengeringkan Baju Basah Hanya Menggunakan Tisu

Musim tengkujuh hampir tiba. Malah jika dilihat beberapa hari ini, hujan seaakan turun dengan lebat tidak mengira waktu. Boleh jadi musim tengkujuh tahun ini sudah bermula. Jika masuk musim tengkujuh, hujan biasanya tidak hanya berlaku sekejap, tetapi sepanjang hari. Walaupun ia memberikan kesejukan kepada ramai orang, kadang-kadang terdapat juga beberapa yang terbantut oleh pakaian yang tidak kering.

Secara idealnya, rumah mesti mempunyai bilik khas untuk pakaian kering apabila musim hujan tiba. Biasanya, bilik itu terletak berdekatan dengan mesin basuh. Walau bagaimanapun, tidak semua rumah mempunyai bilik tersebut.

Kekangan dari segi kewangan dan keadaan perumahan yang tidak sempurna, membuat pakaian rumah kering di halaman mereka. Walau bagaimanapun, apabila hujan tiba, pada awal tahun ini, mereka terpaksa menggantung pakaian di tempat-tempat yang tidak betul. Seperti di garaj, di tingkap luar, dan teres rumah.

Berikut adalah 8 cara unik untuk pakaian kering yang boleh dilakukan di dalam rumah;

1) Utamakan jenis pakaian

Memilih jenis bahan pakaian adalah cara yang bijak untuk mencuci pakaian. Dalam satu hari, sudah tentu terdapat pelbagai jenis pakaian yang anda gunakan. Bermula dari seluar jeans, kapas, blaus, jersi, nilon, spandek, dan banyak lagi. Setiap bahan pakaian mempunyai ciri khas dari segi penyerapan air.

Nah, proses pertama yang perlu anda lakukan apabila anda hendak membasuh pakaian adalah memisahkan pakaian, dan utamakan pakaian yang harus dibasuh dan dapat digunakan hingga 2-3 kali. Disebutkan dari supersavvyme.co.uk, pakaian yang dibuat dari jeans tidak boleh dibasuh terlalu kerap. Ini kerana bahan jeans mudah menyerap dan memegang air, jadi ia mengambil masa yang lama untuk pengeringan.

2) Gunakan detergen 2 in 1

Menggunakan detergen ketika mencuci sudah biasa bagi kebanyakan orang. Hanya saja, semasa musim hujan, adalah idea yang baik untuk mencuba menggunakan jenis detergen yang mempunyai keupayaan 2in1. Iaitu, bukan sahaja mengandungi pembersih, tetapi juga dapat memberikan unsur halus dalam pakaian.

Dengan menggunakan detergen jenis ini, sudah tentu anda tidak perlu risau jika pakaian anda perlu memerah pada pakaian lain di media yang sempit.

3) Masukkan ke dalam spinner sayuran

Spinner untuk mencuci sayur-sayuran. Satu cara yang unik untuk pakaian kering ialah meletakkan beberapa jenis pakaian ke dalam pemutar yang biasa digunakan untuk mencuci sayur-sayuran. Cara untuk meletakkan pakaian ke dalam sebuah kapal yang dipenuhi air dengan pemutar. Kemudian basuh dan kacau berputar. Apabila selesai, keluarkannya seperti mengiris sayur-sayuran, dan biarkan ia berdiri.

Air di dalam liang pakaian akan keluar dengan sendirinya. Hanya saja kaedah ini boleh dilakukan untuk jenis pakaian yang kecil, seperti seluar dan kaus kaki.

4) Kepitkan pakaian dekat dengan kipas angin.

Pakaian penjepit yang sering digunakan untuk pakaian kering seperti yang dilaporkan oleh greenlivingideas.com pakaian penyikat menjadi cara yang pasti untuk pakaian kering. Kemudian mencubit pakaian apa yang boleh kering dengan cepat?

Rupa-rupanya, selain pakaian mengepung, satu lagi perkara penting ialah tempat pakaian disimpan. Berhampiran kipas, atau di sisi perabot seperti kabinet atau pintu dianggap paling berkesan untuk pengeringan pakaian. Tetapi anda perlu memberi perhatian kepada jarak setiap pakaian, supaya tidak menutup rapat dan bertindih. Tinggalkan jarak sedikit, supaya terdapat udara masuk dan keluar dari rongga pakaian.

5) Kering dengan panas

Pakaian kering menggunakan pakaian besi. Langkah kelima adalah menggunakan pemanas elektrik, seperti besi dan pengering rambut. Kaedah ini dianggap berkesan. Anda hanya perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara penting seperti jenis bahan pakaian anda.Jenis pakaian yang boleh dikeringkan menggunakan kaedah unik ini termasuk kapas, rayon, twistcone, dan syal. Di samping itu, kaedah ini juga boleh digunakan untuk beberapa sisi pakaian seperti, lipatan poket baju, kolar, dan poket seluar.

6) Gunakan tuala hangat dan kering

Tuala kering boleh membantu pakaian kering. Jika anda menggunakan peranti pemanasan, anda tidak boleh mencuba untuk bahan pakaian lain, anda boleh mencuba dengan tuala hangat dan kering. Biasanya, kaedah ini digunakan untuk mengeringkan seluar jeans yang diperbuat daripada pakaian. Caranya adalah untuk menghapuskan tuala di seluruh seluar jeans yang basah. Lakukannya berkali-kali dan biarkan ia berdiri dengan menggantungnya.

7) Bekukan pakaian menggunakan peti sejuk

Pakaian pembekuan adalah cara yang unik untuk pakaian kering. Cara terakhir untuk mengeringkan pakaian ialah membekukan pakaian sehingga mereka muncul

8) Manakala cara terakhir adalah dengan menggunakan tisu. Bagaimana caranya? Jom lihat video di bawah

Kredit: youtube profesor tentacles

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*