ᴛᴇɴᴛᴇʀᴀ ʙᴇʀɪ ᴀᴍᴀʀᴀɴ ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ Siber ɪꜱʀᴀᴇʟ Ke Atas Rangkaian Malaysia

PUSAT ᴏᴘᴇʀᴀꜱɪ ᴘᴇʀᴛᴀʜᴀɴᴀɴ ꜱɪʙᴇʀ (CDOC) Angkatan Tentera Malaysia (ATM) memberi amaran kepada semua agensi dan orang ramai kemungkinan ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ balas penyokong ʀᴇᴊlᴍ ᴢlᴏɴɪꜱ lꜱʀᴀᴇʟ ke atas rangkaian dan infrastruktur siber di Malaysia.

Amaran itu dikeluarkan susulan #ᴏᴘꜱʙᴇᴅɪʟ dan #ᴏᴘꜱlꜱʀᴀᴇʟ yang dilancarkan beberapa kumpulan dari Malaysia ke atas kira-kira 120 laman dan pangkalan data ʀᴇᴊɪᴍ ᴢɪᴏɴɪꜱ itu sejak beberapa hari lalu, setelah tntera lꜱʀᴀᴇʟ melancarkan ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ berterusan ke atas rakyat ᴘᴀʟᴇꜱᴛlɴ, khususnya di ꜱᴇᴍᴇɴᴀɴᴊᴜɴɢ ɢᴀᴢᴀ.

Pada masa sama CDOC ATM turut mengesahkan terdapat peningkatan aktiviti ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ balas dipercayai dilakukan kumpulan penyokong ʀᴇᴊlᴍ ᴢɪᴏɴlꜱ lꜱʀᴀᴇʟ ke atas infrastruktur siber ATM.

Menurut dokumen yang dilihat oleh Agenda Daily, lebih 120 laman dan pangkalan data telah digodam dan puluhan ribu akaun media sosial Malaysia memenuhi ruangan komen akaun media sosial lꜱʀᴀᴇʟ, terutama Facebook dan Twitter Tentera Pertahanan lꜱʀᴀᴇʟ (lᴅꜰ) untuk ᴍᴇɴɢᴜᴛᴜᴋ ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ ᴢɪᴏɴɪꜱ terhadap rakyat ᴘᴀʟᴇꜱᴛlɴ.

“ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ turut menyebarkan risalah dan poster dengan hashtag #ꜱʜᴀᴍᴇᴏɴlꜱʀᴀᴇʟ dan #lꜱʀᴀᴇʟᴋᴏʏᴀᴋ di akaun pemimpin dan selebriti lꜱʀᴀᴇʟ bagi menunjukkan tentangan.

“Kempen yang dilaksanakan ini dikhuatiri menyebabkan tindak balas agresif daripada penyokong ʀᴇᴊlᴍ ᴢlᴏɴɪꜱ lꜱʀᴀᴇʟ,” kata dokumen yang dikeluarkan Tim Perisikan Ancaman Siber CDOC-BSPP ATM bertarikh 15 Mei 2021.

Untuk rekod, laman sesawang Agenda Daily turut menjadi ᴍᴀɴɢꜱᴀ ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ dan penggodaman pihak tidak bertanggungjawab sejak 10 Mei lalu.

ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ ke atas Agenda Daily dipercayai dilakukan kumpulan penyokong ʀᴇᴊlᴍ ᴘᴇɴɢɢᴀɴᴀꜱ lꜱʀᴀᴇʟ, selepas portal berita ini terus melaporkan ᴋᴇᴋᴇᴊᴀᴍᴀɴ ʀᴇᴊlᴍ ᴢlᴏɴɪꜱ ke atas rakyat ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ, khususnya berhubung dua laporan berita Agenda Daily yang dikongsi lebih 176,000 pembaca dalam ratusan kumpulan ᴡʜᴀᴛꜱᴀᴘᴘ, ᴛᴡɪᴛᴛᴇʀ ᴅᴀɴ ꜰᴀᴄᴇʙᴏᴏᴋ, ᴅɪ ᴍᴀʟᴀʏꜱɪᴀ ᴅᴀɴ ɪɴᴅᴏɴᴇꜱɪᴀ.

Berdasarkan daripada analisis semasa, CDOC ATM membuat kesimpulan terdapat potensi tindak balas daripada lꜱʀᴀᴇʟ yang berlaku melalui beberapa kaedah seperti berikut:

  1. ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ berbentuk cyber ʜᴀᴄᴋᴛɪᴠɪꜱᴍ menggunakan taktik web defacement dan Distributed Denial of Services (DDoS). Ancaman dilihat sebagai tindak balas yang menjadi pilihan utama ᴘᴇɴʏᴇʀᴀɴɢ melalui penggunaan Mirai botnet bagi melaksanakan ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ DDoS ke atas sasaran;
  2. Operasi siber melalui aktiviti cyber espionage bagi mendapatkan maklumat organisasi untuk tujuan strategik. Antara aktiviti yang boleh dilaksanakan adalah penggunaan senjata siber tertentu seperti EternalBlue exploit untuk mengeksploitasi protokal Server Message Block (SMB); dan
  3. ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ disruptive seperti Stuxnet malware yang pernah dilaksanakan ke atas sistem ɴᴜᴋʟᴇᴀʀ Iran pada tahun 2010. Ia turut boleh menjadi pilihan mereka sebagai pilihan akhir.

Sehubungan itu, CDOC ATM menasihatkan pentadbir sistem dan rangkaian supaya mengambil langkah-langkah pencegahan seperti berikut:

  1. Berwaspada dengan ꜱᴘᴇᴀʀ ᴘʜɪꜱʜɪɴɢ ᴇᴍᴀɪʟ atau mesej yang mengandungi URL, dan sisipan fail menggunakan versi yang terkini;
  2. Memastikan semua sistem operasi dan perisian keselamatan sentiasa dikemas kini menggunakan versi yang terkini;
  3. Menyemak dan mengemaskini sistem pertahanan sedia ada seperti ᴡᴇʙ ᴀᴘᴘʟɪᴄᴀᴛɪᴏɴ ꜰɪʀᴇᴡᴀʟʟ (ᴡᴀꜰ), ɪɴᴛʀᴜꜱɪᴏɴ ᴘʀᴇᴠᴇɴᴛɪᴏɴ ꜱʏꜱᴛᴇᴍ (ɪᴘꜱ), ᴀɴᴛɪ-ᴅᴅᴏꜱ ᴘʀᴏᴛᴇᴄᴛɪᴏɴ ᴅᴀɴ ʟᴏᴀᴅ ʙᴀʟᴀɴᴄᴇ;
  4. Menutup port dan perkhidmatan pada sistem yang tidak digunakan; dan
  5. Menyekat sebarang aktiviti mencurigakan daripada sebarang aplikasi penyamaran IP.

Dokumen itu turut menyatakan CDOC ATM akan terus memantau ᴀɴᴄᴀᴍᴀɴ dari semasa ke semasa, sementara pentadbir sistem perlu meningkatkan kewaspadaan.

Sumber : akupapankekunci

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*