Akhirnya Ini Sebab Kenapa Sajat Tidak Dikenakan Apa Apa Tindakan Undang Undang

KUALA LUMPUR 23 Nov. – Frasa ‘untuk tujuan tidak bermoral’ dalam Enakmen Jenayah Syariah Undang-undang yang melarang kaum lelaki memakai pakaian perempuan atau berlagak seperti perempuan perlu dipinda supaya tindakan lebih mudah diambil terhadap mana-mana lelaki yang didakwa melakukan kesalahan tersebut.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Fuziah Salleh berkata, ini kerana pihak pendakwa lazimnya sukar melakukan pendakwaan bagi membuktikan lelaki berpakaian perempuan itu untuk tujuan tidak bermoral.

WALAUPUN KELIHATAN SEPERTI P0NDAN

“Walaupun kelihatan individu pondan yang lazimnya sebenarnya lelaki berpakaian seperti itu tetapi selagi tidak dapat dibuktikan untuk tujuan tidak bermoral maka sukar untuk mensabitkan kesalahan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan cawangan kedua Butik Nur Aishah di Bandar Baru Bangi, dekat sini hari ini.

Beliau mengulas mengenai usahawan kosmetik, Nur Sajat melalui akaun Instagram miliknya berkongsi dengan warga netizen akan aksi-aksi dia yang hanya berpakaian bikini di luar negara.

Tindakannya itu menimbulkan pelbagai reaksi dan polemik namun ramai yang mengecam kerana menyebabkan imej negara tercalar di luar negara apabila ada rakyat Malaysia berkelakuan seperti itu.

Fuziah berkata, selagi tiada pindaan yang boleh mengeluarkan frasa ‘untuk tujuan tidak bermoral’ selagi itu tindakan sukar diambil kepada mana-mana individu yang berpakaian berbeza jantina.

“Itu yang ramai tidak faham mengapa kita tidak mengambil tindakan kerana hendak mensabitkan untuk tujuan tidak bermoral itu susah hendak disabitkan kecuali terang-terangan berada di lorong-lorong belakang sebagai pekerja seks,” katanya. – UTUSAN ONLINE

Utusan Online

Video Terbaru Sajat ..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*