Berjaya Keluar Dari Tren Tapi Uncle Tu Ikut Sekali. Gadis Sampai Dah Lemah, Turun Je Dia Terus Menangis

” Hai saya baru selamatkan one girl gngguan sksuaI dalam train. Ya Allah, that uncle scarry weh, saya tak sempat nak ambik gambar uncle tu. tp yg pasti, saya nampak dia buat apa dekat that girl”

Demikian pengalaman Nur Amirah Hanan Mohd Faizure apabila dia menyaksikan seorang penumpang wanita dicaboI ketika dalam tren Transit Aliran Ringan (LRT).

Dalam perkongsian yang tular di laman sosial, Nur Amirah Hanan atau selesa disapa Hanan menceritakan pengalamannya ketika cuba menyelamatkan penumpang maIang itu.

Hanan menjelaskan kjadian berlaku pada awal pagi Selasa sewaktu dia dalam perjalanan ke tempat kerja menggunakan perkhidmatan awam LRT.

Menurut Hanan lagi, beliau menjadi saksi perbuatan seorang IeIaki tua yang meIakukan perbuatan tak snonoh meletakkan aIat suIitnya di belakang penumpang wanita tersebut.

” Kes-kes gngguan sksuaI ni saya biasa baca kat Twitter je, tak pernah lagi berlaku depan mata. Bila jadi depan mata, saya jadi speechless. Sebab, memang meng3rikan.

” Masa tu LRT sesak dengan penumpang, saya pun kenalah berdiri. Bila tren tu berhenti kat stesen TBS, lagi ramailah penumpangnya. Ketika sedang perhatikan penumpang-penumpang dalam tu tiba-tiba saya ternampak ada seorang uncle cuba rapat-rapatkan badan dia dengan seorang penumpang wanita.

” Mula-mula jauh, lepas tu makin lama makin rapat. Saya pelik, nak tegur takut mungkin mereka pasangan bercinta. Bila saya nak tunduk, saya ternampak uncle tu letak aIat suIit dia dekat pnggung prempuan tu, dia tak buka sluar tapi perbuatannya tu memang nampak jelas,” katanya.

Tambah Hanan, wanita itu bertindak memaIingkan badannya, namun peIaku masih terus meIakukan perbuatan tak snonoh itu.

Bagaimanapun Hanan berjaya menyeIamatkan kaum sejenisnya apabila dia mendekati mgsa dan menunjukkan skrin telefon yang tertulis teks mengajak wanita itu turun dari tren.

” Tanpa segan siIu, saya cuit prempuan tu dari belakang dan saya tunjuk phone saya dekat dia yang tertera teks, ‘Hi, saya nak tolong awak. Jom turun sini then naik train lain’.

” Kami berjaya keluar dari tren tu, tapi uncle tu turun sekali. GiIer tak cuak, tapi kami dapat naik tren lain lepas tu. Prempuan tu dah lemah… turun je, dia terus menangis.

” Saya peIuk dia. Dia cakap dia tak perasan kejadian tu. Sebab dia ingatkan beg yang bergeseI di belakangnya,” ujarnya.

Dalam pada itu, wanita berusia 21 tahun ini sempat menasihati pengikutnya di laman sosial supaya lebih berhati-hati dan cuba mendapatkan tempat duduk dalam pengangkutan awam.

Hanan mencadangkan supaya pihak pengurusan pengangkutan awam mewujudkan ruangan khusus untuk penumpang wanita di LRT.

Hanan menunjukkan paparan skrin tertera teks mengajak wanita tersebut beredar dari tren yang dinaiki mereka.

” Lepas ni, saya harap prempuan-prempuan kat luar sana supaya berhati-hati. Kalau boleh, bila masuk je pengangkutan awam, cepat-cepat cari tempat duduk selamat, supaya dapat elakkan kes ni berlaku.

” Beza macam Keretapi Tanah Melayu (KTM), sana ada coach for ladies only, at least kita sebagai prempuan ni rasa selamat.

” Harap lepas ni pihak pengangkutan awam boleh wujudkan ruangan untuk penumpang wanita supaya kes-kes gngguan sksuaI dapat dibanteras,” tambahnya.

Rata-rata netizen memuji tindakan berani Hanan menyelamatkan mgsa.

Perkongsian Hanan sehingga kini menerima lebih dari 13,000 ulang kicau dan tanda suka, selain turut dihujani dengan komen netizen yang memuji tindakan beraninya itu demi mempertahankan kaum sejenis.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : mstar online

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*