Chef Bongkar Rahsia Restoren Halal Di Osaka. Memang Tak Sangka Sebab Ramai Dah Pergi

KUALA LUMPUR: “Kami mohon maaf kepada rakyat Malaysia beragama Islam yang pernah makan di restoran itu.

“Memang rasa bersalah sangat kerana kami tahu bahan yang disediakan seperti daging adalah tidak halal serta sijil halal yang dipamerkan juga dibuat sendiri pemilik restoran,” kata Hafizee Ismail, 29, seorang daripada empat bekas cef sebuah restoran mempromosikan makanan halal di Osaka, Jepun ketika ditemui di sini, semalam.

Menurutnya, dia bersama Megat Danial Aizat Megat Ariffin, 32, Mohamad Rafael Faiq Mohd Jamaluddin, 23, dan Mohd Shazuan Shafiq Mohd Hisham, 25, mengambil keputusan berhenti daripada menjadi cef di situ dan pulang ke Malaysia, Selasa lalu kerana tidak mahu bersekongkol dengan pemilik restoran terbabit.

“Harapan kami tiada lagi Muslim Malaysia tertipu dengan promosi halal di situ kerana kami sendiri lihat dan tahu bahan yang diproses dari kilang bercampur daging babi,” katanya.

Hasrat mereka untuk mendedahkan keadaan sebenar bagaikan ditunjuk jalan apabila secara kebetulan bertemu dengan aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) di restoran itu, minggu lalu yang dalam rangka lawatan sempena promosi halal anjuran pemilik restoran terbabit.

Katanya, sejak sebulan lalu, mereka berniat menceritakan perkara sebenar namun memikirkan faktor keselamatan selain belum dibayar gaji, mereka terpaksa memikirkan cara lain untuk memaklumkan kepada pihak berkuasa di Malaysia memandangkan restoran terbabit menjadi tumpuan pelancong dari tanah air.

Sebelum ini, kami dimaklumkan restoran itu menyediakan menu halal dan menawarkannya kepada pelawat khususnya dari Malaysia untuk mendapat makanan halal tanpa was-was.


“Tetapi Allah itu maha mengetahui apabila bulan lalu ketika mengambil stok bahan mentah dari kilang di Kobe, kami dapati daging yang dikatakan halal dicampur dengan daging babi dan dipotong menggunakan mesin sama.

“Terkejut dengan keadaan itu, kami berjumpa pemilik restoran berbangsa Arab dan dia berjanji memastikan perkara berkenaan tidak berulang serta akan sertu mesin berkenaan untuk kegunaan restorannya.

“Bagaimanapun, ia tidak berlaku menyebabkan kami mencari jalan menghebahkannya kepada seluruh rakyat Malaysia,” katanya sambil memberitahu mereka mengadakan pertemuan dengan Ketua Aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan untuk memaklumkan perkara terbabit, semalam.

Dia menjadi cef di restoran itu sejak hampir dua tahun lalu manakala tiga yang lain diterima bekerja di situ pada Oktober lalu.

Megat Danial berkata, dia curiga apabila ternampak kotak mempunyai label tidak halal dihantar ke restoran itu oleh pembekal kerana sebelum ini mereka dimaklumkan restoran hanya menyediakan makanan halal.

Menurutnya, pemilik restoran turut mempromosikan perniagaannya di Facebook dan menjadi antara restoran tumpuan pelancong dari Malaysia yang melawat Osaka.


DAGING ayam yang dibekalkan kepada restoran terbabit.
Katanya, di sekitar kawasan itu, terdapat beberapa lagi restoran yang menawarkan makanan halal namun tidak begitu mendapat sambutan daripada pengunjung.

“Setiap bulan, kami menerima pelanggan antara 1,500 hingga 2,600 orang mengikut musim dan bayangkan bagaimana rasa bersalahnya kami apabila menghidangkan makanan tidak halal kepada orang Muslim sehinggakan kami nekad berhenti.

“Hujung bulan lalu, pemilik restoran mengadakan program promosi halal khusus untuk negara kita.

“Di situ kami bertemu wakil PPIM Zulkarnain Abdul Rahman yang kebetulan dijemput sama dan kami ceritakan perkara sebenar untuk meminta bantuan.

“Alhamdulillah, kami berhenti dan pulang ke Malaysia, Selasa lalu.

“Niat kami cuma untuk memastikan tiada lagi rakyat Malaysia ditipu dan kami tidak mahu bersubahat dengan pemilik yang hanya menggunakan Islam sedangkan dia tidak mempunyai sijil halal yang diiktiraf Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) di Jepun. Itu yang dia sendiri maklumkan kepada kami,” katanya.

Sementara itu, Nadzim berkata, pihaknya sudah merujuk perkara berkenaan kepada JAKIM dan akan mengadakan perbincangan dalam masa terdekat bagi mengetahui status sebenar isu terbabit.


BAHAN tidak halal yang dibekalkan.
“Kita anggap isu ini serius kerana membabitkan soal halal dan restoran itu menjadi tumpuan rakyat Malaysia. Saya ucap terima kasih kepada empat cef ini yang berani tampil biarpun terpaksa mencari kerja lain.

“PPIM juga ingin menasihatkan kepada warga Malaysia yang ingin mencari tempat makan halal di luar negara lebih berhati-hati agar tidak ditipu mereka yang ingin mengambil kesempatan,” katanya.

Sumber Artikel : Hmetro Online

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*