Mereka Susun 1300 Buah Drone Dan Terbangkan Secara Serentak Ke Udara, Apa Yang Terjadi Selepas Itu Buat Semua Penonton Terdiam

Video Penuh Dan Artikel Penuh Berada Di Bawah. Kongsikan Jika Anda Suka

Untuk memecahkan rekod dunia, China lagi sekali membuat kejutan. Lebih dari 1300 jentera drone berlampu disusun dan akan terbang selama 13 minit dengan serentak di atas Pusat Pelancongan Bandar Xian, China. Ini untuk Guiness World Record.

Syarikat pembuat drone iaitu Ehang menerbangkan 1,374 dancing drone serentak untuk memecahkan rekod dunia untuk penerbangan objek tanpa pemandu pada waktu yang sama. Drone tersebut akan berada di udara selama 13 minit dan akan disusun sepanjang 1 kilometer di udara.

Rekod Guiness Book sebelum ini dipegang oleh US teknologi iaitu salah sebuah anak syarikat Intel. Mereka menerbangkan drone sebanyak 1,218 buah ketika sukan Winter Olympics dia South Korea pada bulan Februari tahun 2018.

Persembahan drone di atas Pusat Pelancongan Xian di China telah berjaya membuat 16 jenis 3D animasi, ini termasuk membuat gambar binatang iaitu unta, Buddha dan yang pasti ramai tertarik adalah keretapi laju.

Persembahan drone tersebut adalah untuk tunjuk tanda penghormatan kepada Presiden China Xi Jinping, One Belt One Road.

Syarikat Ehang mula menempa nama dia media pada tahun 2016 bila mereka mengeluarkan pesawat tanpa pemandu. Awal tahun ini juga syarikat tersebut telah berjaya melengkapkan ujian kenderaan untuk membawa seorang manusia ketika kelajuan 130 kmh. Ini amat menakjubkan.

VIDEO PENUH

SUMBER : DW . Terjemahan Semula : KLVIRAL

Salah sebuah rekod penerbangan drone yang pernah dilakukan ialah, 100 Drone Terbang Untuk Pecahkan Rekor Guiness World

100 drone terbang di langit? Bukan pemandangan yang biasa. Intel bekerja sama dengan Ars Electronica Center asal Austria untuk memetakan rekor baru drone terbanyak yang terbang secara bersamaan.

Setidaknya ada 100 buah drone yang diterbangkan dalam formasi yang sudah diprogram, menawarkan pemandangan yang menakjubkan dengan diiringi Fifth Symphony dari Beethoven.

Rencana pembuatan rekor baru ini sudah berlangsung selama bertahun-tahun. Ars Electronica Futurelab, pusat penelitian bentuk baru cyberart, pertama kali menetapkan rencana 100 drone terbang ini pada tahun 2012 lalu. Tim menemukan kesuksesan pertama kalinya saat 50 drone yang dilengkapi LED terbang bersamaan di atas sungai Danube pada bulan September di tahun yang sama.

Acara serupa pun kemudian bermunculan di berbagai wilayah di dunia, seperti Swedia dan Australia hingga pada 2014 lalu, Intel memutuskan untuk merancang program spektakuler Drone 100.

Tujuan utama dari 100 drone terbang atau Drone 100 ini adalah menyinari langit malam dengan sekumpulan drone dalam formasi tertentu. Pada 4 November 2015 kemarin, 15 orang merealisasikan rencana ini dengan meluncurkan 100 buah drone melewati Ahrenlhe Airfiels, dekat Hamburg, Jerman. Setiap drone ber-LED tersebut memiliki bobot 700 gram, membuat koreografi yang unik sebelum membentuk logo Intel bergemerlap di atas ketinggian 25o meter.

Untuk memverifikasi rekor dunia tersebut, juri Guinness World Records ikut hadir di lapangan dengan membawa kategori Most Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) yang terbang secara bersamaan.

SUMBER: GadgetPlus

SUMBER : Buletin Netizen

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*